Flot og spændende hønseflugt

4.0
'Chicken Run' ('Flugten Fra Hønsegården') fra 2000 handler om hønen Ginger og hendes kumpaners evige forsøg på at bryde ud af det hønsebur, hvor de bliver holdt fanget. Og hvorfor så det? Jo, det er sådan i dette bur, at hvis man ikke præsterer ved at lægge æg, bliver man ganske enkelt henrettet. Det ved hønsene, og derfor disse flugtforsøg, som der er en del af - alle uden succes.
En dag flyver en hane ind i hønsegården, og det bringer fornyet optimisme til hønsegården, da de tror, at han kan lære dem at flyve og dermed flygte.
Hvad der efterfølgende sker, skal jeg selvfølgelig ikke afsløre.

Jeg vil ikke sammenligne 'Chicken Run' med den fantastiske 'Wallace and Gromit in the Curse of the Were-Rabbit', men jeg kan sige så meget, at den ikke når den til sokkeholderne. Slet ikke at den er dårlig af den grund, for det er den ikke. Hønsefilmen er såmænd både spændende, flot og i solide perioder ganske underholdende. Det er samtidig en film, der kan (skal, havde jeg nær sagt) nydes i selskab med familien - altså er det en film, som appelerer til personer i alle aldre.

Der hvor jeg står lidt af i forhold til den før nævnte 'Wallace and Gromit'-film (undskyld, nu sammenligner jeg alligevel) er, at den engelske humor og stil, jeg holder så meget af, er mere eller mindre fjernet til fordel for den amerikanske. Med det mener jeg, at 'Chicken Run' i visse perioder prøver at være dette storladne og sørgerlige drama, vi kender fra så mange amerikanske animationsfilm. Det er også helt fint, men for det første passer det ikke den måske lidt tynde historie særligt godt, og for det andet mister filmen den humoristiske tone, der ellers er til stede specielt i starten af filmen.

På trods af dette er 'Chicken Run' en dejlig familiefilm, hvor alle kan være med. Den er fascinerende flot lavet, spændende og underholdende. Og så er stemmerne gode både på dansk og engelsk. Derfor en anbefaling herfra, dog med 'kravet' om, at man ser 'Wallace and Gromit in the Curse of the Were-Rabbit' først.
Chicken Run (org. version)