Voldsballet Uden Lige

5.0
John Woos første internationalt anderkendte actionbrag er rent guf for folk med hang til rygende pistoler og bad-ass drengerøvsaction.

Lejemorderen Ah-Jong (Chow-Yun Fat) er en godt betalt (men meget menneskelig) lejemorder med bogstaveligt talt mange lig i lasten. Da han uheldigvis kommer til at blænde en uskyldig kvinde under en af sine opgaver, begynder han at have betænkeligheder ved sin proffession, men det skaffer ham både politiet og gangstere på halsen, gamle venskaber brydes og nye opstår alt imens de implicerede prøver at undgå kugleregnen.

The Killer er en virkelig vellykket actionbasker med smukke skuddueller (kender ingen der får vold til at se så fedt ud som Woo) og en rimelig holdbar historie, som der dog bliver skubbet en smule i baggrunden i filmens sidste halve time.

Samtidig er den sidste halve time en noget nær ja... billedorgasmisk oplevelse. Duer, kors, pistoler, blod og folk falder som fluer i slowmotion, alene pga. den sekvens er filmen et kig værd og absolut uundværlig for action-feinschmekere.

John Woos Hongkong film var også kendt for et tydeligt præg af male-bonding, der så absolut også viser sig her, venskabet mellem Fats lejemorder og Danny Lees betjent er godt udforsket og intressant, til at man gider at leve sig ind i disse to mennesker.

Der er dog et par mindre pletter på filmen. Filmen bliver sovset ind i lidt for store følelser som filen ikke kan bære de sidste 10 min, og selvom de sidste minutter er tragiske, mener jeg ikke at man skal understrege det med så fed og tæerkrummende skrift. Det andet der er at udsætte på filmen er det kinesiske lydspor på den danske dvd. Lydsporet udtales nemlig ikke af skuespillerne men er overdubbet med andre skuespillerstemmer og det er meget tydeligt nogle gange, det grænser lidt til det campy.

Men på trods af disse skønhedsfejl får The Killer 5 stjerner af mig for at give mig en meget kreativ og yderst billedsmuk actionfilm.

Nu glæder jeg mig til Hard-Boiled hvis jeg kan støve den op.
The Killer