Krigen der udeblev

5.0
Med både referencer og hyldest til de største og bedste krigsfilm, ligger Jarhead sig som rosinen i enden. Der er veteran-elementet fra Deer Hunter, fjende-temaet fra Platoon, den surrealistiske metaforik fra Apocalypse Now og fortællekonstruktionen fra Full Metal Jacket.

Der er ikke mange kontroversielle film om Golf Krigen, der også underminderer militærets betydning. Three Kings har, før Jarhead, været den mest standhaftige. Dette er film som med garanti ikke har fået militærstøtte, for beskrivelsen af tropperne er ikke just patriotiske. - Men det er vigtigt.

'Ingenting' er filmens store nøglebegreb. Der er ingenting i hovedet, der er ingen krig, ingen fjender, ingen mening, intet formål. Selvfølgelig er det også understreget af Swoff's toiletlitteratur; Albert Camus, der i sine mest centrale værker har beskrevet absurditeten og selvmordet.

Jarhead er ganske enkelt historien om krigen der udeblev og de soldater der stod klar og ventede - på ingenting. Den er fantastisk filmet, med sit næsten blændende lysmættede billeder, og Sam Mendes er en instruktør med stor sans for det sanselige.
Ørkenen er ikke realisme, men en metaforisk kulisse der understreger soldaternes sindstilstand. Særligt klaustrofobisk bliver det, da olieanlæg antænnes, og fylder himlen med orange lys og olieregn. Tropperners sind er ved at blive opløst, og som Swoff understreger tidligere, er der i disse tilfælde 'ingen standard procedure'.

Jarhead er overraskende effektfuld, og en af de få vigtige film, som med sympati for sine karakterer, beskriver Golf Krigens rungende absurditet. Derfor håber jeg at den i længden bliver udødeliggjort.
Jarhead