Et blik af fremtiden

3.0
Til start bliver vi præsenteret for en meget elegant scene, hvor Cris Johnson (Nicholas Cage) roligt og tilsyneladende uden de store vanskeligheder styrer uden om en hel hær af forvirrede og aldeles irriterede sikkerhedsfolk, der uanset hvor tæt, de står på den mystiske mand, ikke kan finde ham – selvom to kompetente FBI-folk, der har adgang til alle overvågningskameraer på det kasino, hvor Johnson og sikkerhedsvagterne leger skjul, fortæller dem hvor den tilsyneladende usynlige mand befinder sig. Men det er nu engang heller ikke nemt at finde en person, der allerede har set, hvad modstandernes næste træk bliver. For den evne har Cris Johnson – han kan se to minutter ind i fremtiden (sin egen, vel og mærke), og derefter ændre den, stort set efter behag. En meget atypisk (anti)gave, der kan mere end bare at give dens ejermand en masse sejrer i diverse kortspil; den kan redde menneskeliv, og mange af slagsen. Ikke mindst på grund af en formodet atomsprængning, der sandsynligvis snarligst vil sprede død og ødelæggelse i USA’s gader - faktisk har FBI på forunderligvis regnet sig frem til at 8 millioner mennesker vil havne som ofre i den ikke så lille eksplosion. Og hvordan kan man så forhindre disse ’bad-guys’ i at slå det halve af USA ihjel (en mindre overdrivelse)? Jo, man får selvfølgelig fingrene i oraklet Johnson, der dog ikke er så nem at fange, når alt kommer til alt.

Hvis jeg ikke allerede svagt har antydet det, må jeg desværre påpege, at plottet i ’Next’ er lige så gennemhullet som et lagen, der lige har modtaget en hel serie skud fra et ’handlekraftigt’ maskingevær! Det er noget nær den mest usammenhængende handling siden - ja, jeg ved ikke hvornår – vi bliver præsenteret for i actionfilmen, hvor USA lige pludselig er under angreb af en række terrorister, vi aldrig for alvor bliver præsenteret for. Med andre ord indsniger den ene fadæse efter den anden sig ind i det i forvejen gennemhullede plot, der ikke bliver meget mere sammenhængende des længere filmen skrider frem.

Og det er fantastisk ærgerligt, i og med, at actionscenerne er så gennemført eminente, at man stille og roligt begynder at læne sig længere og længere frem i biografstolen af bar spænding, mens de elegant suser hen over lærredet. I særdeleshed når Cris Johnson tager sin evne i brug, hvilket han ofte gør, er det fascinerende flotte og spændende momenter, vi får serveret på et smukt poleret actionfad. Og når en Nicholas Cage, der i øvrigt selv har produceret filmen, samtidig spiller rollen som den synske mand med køligt overblik og en – faktisk - ret sej attitude, bliver det ikke meget bedre.

’Next’ er en lidt blandet fornøjelse, i og med, at to af de vigtigste aspekter i filmen modsiger hinandens kvalitet, hvis man kan formulere det således. Action- og spændingsscenerne er spektakulære og effektfulde, mens plottet er fyldt af mangler og rig på tåbeligheder, hvorfor man må konkludere, at ’Next’ udelukkende henvender sig til dem med en trang til ’fede’ stunts og flotte effekter, hvorimod dem, der sætter handlingen højest og går op i de små finesser og detaljer, skal holde sig så langt væk som overhovedet muligt.
Next