Don't Believe A Word

5.0
Det er altid let at være bagklog og dømme andre for hvad de troede på, inden de vidste de blev narret. Men når man ved hvad man ved nu, at det hele er fup, og så ser de to New Zealandske filmskabere, Jackson og Botes’ originale og legesyge mockumentary ”Forgotten Silver”, så undrer man sig over, at folk troede at det de så dengang i Tv, det var fakta.

Den køres i hvert fald så vidunderligt langt ud og smører så tykt i dens skildring af den nyskabende og talentfulde, men i dag glemte New Zealandske filmpioner Colin McKenzie, at man burde tro, at den blev gennemskuet uden de store problemer kort inde i filmen. Manden skildres jo som havde han opfundet både synkrone tonefilm, farvefilm, lavet verdens første spillefilm, optaget verdens første flyvetur i en maskine af en i øvrigt ukendt opfinder og meget, meget mere og langt vildere ting.

På den anden side, så udover at det måske siger noget om os mennesker at vi sluger det, så er filmens gennemførte energi så overbevisende og hele produktionen så troværdig at man til dels godt forstå at en del mennesker alligevel tog den for gode varer, hvorved filmen selvfølgelig skabte kontroverser da det kom frem at det var rent fup. For kunne man det, røvrende folk sådan? Hvad kunne man så stole på fremover? Heri ligger så netop en fin pointe, om at finde vores kritiske sans frem og ikke blindt lade sig bilde alt ind.

Nuvel, når man ved alt dette kan man måske tro at filmen ingen værdi har. Det kan jeg sige at den i den grad har og måske netop endnu mere, da vi dermed må undres, hvad der dermed gør den tankevækkende og så er jeg tilbage til starten om at være bagklog og jeg var måske også selv hoppet i med begge ben, selv om jeg har svært ved at tro det. Jeg har svært ved at tro det, da filmen er så respektløst langt ude, at ironien nærmest lyser ud af den føler jeg. Den er ganske enkelt skideskæg, uden at blive direkte plat, og så er den dybt underholdende. Ved siden af det, så er filmen en fin hyldest til magien i filmens egen forunderlige verden.

”Forgotten Silver” viser og beviser hvilken alsidig og dygtig filmskaber Peter Jackson var og forsat er. Den er en fremragende og begavet opvisning i kreativ og kunstnerisk udtryk.

Tæt på de 6 stjerner.
Forgotten Silver