Deja Vu?

3.0
Jeg synes, det er mystisk, at Hollywood har besluttet sig for at omskrive en stadig strøm af Philip K. Dicks værker til actionthrillers. Især fordi der ikke rigtig er action med i Dicks historier.

"Next" kredser om et typisk Dick-tema, alternative virkeligheder, men ellers tror jeg ikke, der er meget tilbage af hans oprindelige novelle. Filmen handler om en mand, der kan se sit eget liv to minutter ind i fremtiden. Han bliver opsøgt af FBI, som vil have ham til at hjælpe med at finde en gruppe terrorister, der vil nuke Los Angeles, og lige i hælene på FBI følger terroristerne, som for en sikkerheds skyld vil af med hovedpersonen.

Det kommer der en ganske fornuftig gang jagt og action ud af, stilsikkert instrueret af Lee Tamahori. Nicolas Cage er fin i hovedrollen, Julianne Moore er en o.k. hård FBI-dame, og Jessica Biel er en nydelig romantic interest. Filmens bedste scener er dem, hvor den leger med hovedpersonens evne til at se ud i fremtiden - man får et flot indtryk af, hvor vildt det ville være at kunne påvirke blot de næste to minutter af sin egen fremtid. Og hvor ubehageligt og besværligt det samtidig ville være.

Men "Next" brager altså ikke igennem som den nye fantastiske actionfilm, og samtidig har den et helt grundlæggende problem med sin præmis: Fint nok, at hovedpersonen kan se ud i fremtiden - men hvorfor hulen beslutter FBI sig for at bruge en masse ressourcer på at opspore ham, når deres reelle problem er en atombombe i L.A.? Og hvorfor følger terroristerne trop og bruger en masse energi på hovedpersonen i stedet for bare at sprænge deres bombe?
Next