Ansvar og tilgivelse

4.0
Dystert australsk drama om fire venner, som tager på fisketur og finder et lig i den flod, de vil fiske i. I stedet for at gå til myndighederne med det samme gennemfører de deres fiskeri og kontakter først politiet et par dage senere, og det sender chokbølger gennem deres hjemby, Jindabyne. Sagen bliver ikke bedre af, at den får en racistisk undertone, fordi den myrdede kvinde var aboriginer.

"Jindabyne" er baseret på en Raymond Carver-novelle, som også lå bag én af episoderne i "Short Cuts". Det er ikke en krimi, men et drama om de konsekvenser, de fire mænds valg får. Hovedlinjen i historien handler om én af mændene, hvis ægteskab efterfølgende er ved at gå i opløsning på grund af hans kones undren over, at de valgte at lade liget ligge i et par dage, hvilket igen ripper op i gamle sår i deres forhold. De to spilles glimrende af Gabriel Byrne og Laura Linney, hvor især Linney står stærkt som en udfordrende, men også temmelig skrøbelig kvinde.

Samtidig med det velfungerende personlige drama forsøger instruktør Ray Lawrence at give filmen en spirituel dimension, som jeg til gengæld synes rammer ved siden af. Det bliver lidt for hippie-frelst med mystiker-musik og de noble aborigineres kultur, som er i bedre kontakt med naturen og så videre. Også selv om filmens åbenlyse kritik af det moderne Australiens behandling af sit oprindelige folk sikkert er ganske relevant. Det gør bare filmen ret ufokuseret og dermed også langtrukken.

Men til trods for, at den skøjter lidt rundt i indhold og genrer, er det en udmærket film, som i høj grad lever på de fine personskildringer og det nære drama. "Jindabyne" er en film om problemstillinger uden nemme løsninger, og derfor er den værd at se.
Jindabyne