Smuk film om det barnlige

5.0
Camera Film har åbenbart haft så stor succes med importen af Hayao Miyazakis to seneste film, at det har givet dem mod på flere (hurra). I hvert fald har "Min nabo Totoro" fået en sen dansk premiere - den er fra 1988 og var Miyazakis anden film i sit eget Studio Ghibli.

"Min nabo Totoro" handler om to piger, som flytter ind i et gammelt hus på landet sammen med deres far, mens de venter på, at moderen kommer sig over tuberkulose på et nærliggende hospital. Pigerne går selvfølgelig på opdagelse i deres nye omgivelser, og i skoven bag huset møder de nogle magiske bamser (totoro er japansk for trold).

Det er en film næsten uden handling i den traditionelle forstand. I stedet er det en smuk gengivelse af at være barn og stadig kunne se verden som magisk - både når det handler om at fascineres af naturen og finde en Totoro i baghaven, og når det handler om at forholde sig til sin mors alvorlige sygdom. Portrættet af de to piger er utroligt levende, og det er i det hele taget en sød og varm film, som er fantastisk på en meget underspillet måde.

"Min nabo Totoro" er i langt højere grad en børnefilm end Miyazakis nyere produktioner, fordi den foregår 100% i børnenes eget univers, som i øvrigt skulle være stærkt inspireret af Miyazakis egen barndom. Men den er absolut også værd at se som voksen - det er en meget smuk film på flere planer.
Min nabo Totoro (org. version)