Forsmåelse

5.0
Fremragende britisk drama om to skolelærere, der bliver midtpunkt i en skandale. Den ene lader sig forføre af en elev på skolen, men bliver opdaget af en ældre kollega - som så foregiver at ville hjælpe og være hendes veninde, men i virkeligheden manipulerer hende, fordi hun selv er forelsket i sin yngre kollega.

Judi Dench er fantastisk i hovedrollen som skolens frygtede ældste lærerinde, som hun spiller utroligt nuanceret. Fra at være forfjamsket forelsket, når hun stadser sig op til en frokost, over den åbenlyse længsel, når hun får lov til at røre kollegaen, og til den besidderiske, hævngerrige forsmåelse, når hun føler sig svigtet. Dench spiller hele vejen imponerende præcist, ikke mindst med en flot levering af sine spidse replikker og den gennemgående voice-over fra hendes dagbog (som titlens "notes" hentyder til).

Cate Blanchett er lige så fantastisk som den let skrøbelige kollega, Dench kaster sin kærlighed på. Jeg var især imponeret over, at hun formår at gøre lærerindens hovedkuls fascination og småforelskelse i en 15-årig dreng så troværdig. Derudover har hun jo bare de der øjne og et ansigt, som virker overbevisende levende i en rolle, der svinger voldsomt mellem opture og nedture. Og så er Bill Nighy i øvrigt også rigtig god som hendes mand - den mest seriøse rolle, jeg har set ham i.

"Notes on a Scandal" er en virkelig skummel historie, som er godt omskrevet til filmlærredet af Patrick Marber og flot instrueret af Richard Eyre. Replikkerne er utroligt skarpe, fyldt med mørke undertoner, og historien bliver fortalt effektivt og hurtigt med mange nuancer og vendepunkter. Det handler om drift og besidderisk, gal kærlighed, men også om afsavn og ensomhed. Tilsammen giver det et bidsk, dystert kammerspil om, hvor meget ondskab der kan gemme sig i en forsmået pebermø.
Notes on a Scandal