Supermans død

4.0
Superman døde den 16. juni 1959. George Reeves var den første, der spillede Manden af Stål - i en tv-serie, som en overgang var blandt de mest populære i USA. Da Reeves blev fundet med en kugle gennem hovedet, erklærede politiet det hurtigt for selvmord, men sagen er siden blevet til én af Hollywoods store myter, fordi nogle tror, at Reeves blev myrdet.

"Hollywoodland" er en fiktionaliseret udgave af historien, hvor en privatdetektiv efter Reeves' død bliver hyret af hans mor, som er overbevist om, at det var mord. Og der var selvfølgelig sider af Reeves' liv, som var mindre pæne - især hans lange affære med én af MGM-chefernes kone. Hun spilles overbevisende af Diane Lane, der er god som en tidligere golddigger, som nu selv kaster sig over en yngre mand. Adrien Brody er også et fint valg som privatdetektiven, og der er en smuk ironi i, at Ben Affleck har fået rollen som Reeves - en falleret skuespiller, som åbenlyst havde mindre talent, end han selv troede.

Der er et klart noir-feel over "Hollywoodland", som på mange måder minder om nogle af de bedste film om Hollywood fra Hollywood - som "Sunset Boulevard", "The Bad and the Beautiful" eller "The Big Knife", der alle blev lavet i den æra, "Hollywoodland" beskriver. Filmen handler i virkeligheden mere om filmmekkaet end Reeves, for dens pointe er, at det i sidste ende var mindre vigtigt, præcis hvordan han døde - det var under alle omstændigheder Hollywood og drømmene, der slog ham ihjel.

Det har så den bieffekt, at Reeves' historie bliver mindre vigtig, og den fangede i hvert fald aldrig mig. Samtidig er filmen også ret langtrukken, bl.a. fordi den bruger meget tid på at trække paralleller mellem Reeves og detektiven, der efterforsker ham. Som krimigåde kommer "Hollywoodland" derfor aldrig op at ringe, men den leverer til gengæld et glimrende tids- og miljøportræt - og det er som sådan, den er værd at se.
Hollywoodland