DVD-anmeldelse

5.0



Endestationen


Sam Peckinpahs monumentale western om de sidste hårde mænds götterdammerung er et hovedværk i genren og en af 60'ernes helt store film. Den fortjener at blive set ubeskåret og i det rigtige format, hvilket man aldrig har haft lejlighed til i tv- og VHS-sammenhæng. DVD-udgaven med det originale director's cut må overhovedet give filmen nyt liv og status. Lydsiden er mixet fra grunden igen, og der er atter kommet dybde i de støvede farver, så man kan se, hvor rødt blodet egentlig er.


Levende anakronismer

"The Wild Bunch" var en særdeles kontroversiel film, som blev beskåret eller ligefrem forbudt i flere lande, da den havde premiere. De stærke reaktioner knyttede sig til det apokalyptiske skudopgør i slutningen, hvor Pike (William Holden) og de øvrige lovløse mænd på kamikazevis gør fælles front mod et mexicansk regiment på 200 mand. Vel vidende at de aldrig slipper levende ud af Agua Verde, skyder de fra sig og forvandler landsbyen til et blodblad. Et antikveret maskingevær føjer særlig slagkraft til Pikes last stand, og Peckinpah nyder tilsyneladende at koreografere den ekstreme, stiliserede vold som en ballet.



Det er dog en meget moralsk voldsorgasme. For første gang i deres lange løbebane handler mændene uselvisk, engagerer sig følelsesmæssigt i en kamp og solidariserer sig med de mexicanske bønder fra bandemedlemmet Angels landsby. Samtidig er Robert Ryan på jernbanens vegne ved indhente og uskadeliggøre sine gamle kampfæller. Vi skriver 1914. Krigen er begyndt i Europa, og de sidste hårde mænd ved, at de er omvandrende anakronismer.

Vild skønhed

Heraf den elegiske tone, som filmen er gennemskudt af. Den repræsenterede noget nyt og farligt i '69, ligesom Peckinpahs voldsomme stil og maskuline etos blev betragtet med yderste skepsis af såkaldt progressive kræfter, der talte den kompromisløse instruktør blandt høgene.



Filmen besidder en egen vild skønhed og er fuld af en romantisk stoicisme, som især Holden og Ryan gestalter. Æstetisk er "The Wild Bunch" tydeligt inspireret af de nye europæiske westerns, som gav genren nyt liv midt i 60'erne. Motivisk er den solidt forankret i amerikansk tradition. Peckinpahs mytologiske epos repræsenterer helt bogstaveligt endestationen.



Foruden widescreenkopien af filmen indeholder DVD'en "The Wild Bunch: An Album in Montage", Paul Seydors Peckinpah-portræt fra 1996, som er en rigtig dokumentarfilm, ikke en tyndbenet "Making Of"-feature. Især er det fascinerende at se, hvordan Peckinpah forstørrer tre linier i manuskriptet til "The Walk Thing", den lange vandring gennem byen, som bliver ouverturen til slutopgøret. "The Wild Bunch" blev ikke lavet på intuition. Peckinpah vidste præcis, hvad han gjorde. Det er en stor film på en fornem DVD, som tilmed er prissat fornuftigt.


Februar, 2000
Den vilde bande