Et fortrængt minde

4.0
David Fincher er ikke ligefrem en hvem-som-helst, med Se7en og Fight Club, der regnes for to af de mest stærke filmoplevelse nogensinde fremstillet har han sat sig i bås med de store drenge. Jeg selv, har kun gjort mig den tjenste at se Se7en, Fight Club har jeg stadig til gode. Se7en var en god film, men fra min side vil den altid stå som en smule overvuderet. Zodiac er så Fincher's nye skud på stammen, og han kaster sig over noget af et vidt projekt, og Zodiac når da også at komme ud med nogle store armbevægelser.

I Zodiac følger vi efterforskningen på en række mord begået af én, der kalder sig Zodiac. Denne Zodiac er ikke let at have med at gøre, da der bliver efterladt meget lidt spor at have med at gøre for politiet, og fordi at der bliver sendt en masse kode breve fra Zodiac, der er knap så lette at knække. Vi følger samtidig Zodiac's indflydelse på en række journalister og politifolk.

Zodiac er uden tvivl en god film. God og gennemført teknisk, hvilket også er filmens stærkeste side. Flot filmet, og selve tiderne er fanget rigtig godt, San Francisco bliver sat i mange forskellige nuancer, med succes. En anden af filmens helt store triumfer er det helt utrolige gode cast. En af mine personlige favoritter, nemlig Jake Gyllenhall gør det fremragende godt, det samme med Mark Ruffalo, som jeg lige først har fået øjnene op for. Robert Downey, Chloë Sevigny, Brian Cox og Anthony Edwards gør det alle også meget habilt.

Zodiac's mangler, ligger mest af alt i dens længde. Det er simpelthen for svært at holde sig fastsuget og interesseret i historien alle de 160 min. Og i de sidste 20 min begynder filmen desværre for alvor at træde vande. Emnet går hen og bliver lidt for bredt og stort til at man kan føle sig tilfredstillet med det endelige resultat. Nok har det været nødvendigt, men det kunne godt have været skåret ned, med i hvert fald en lile halv time.

Men trods nogle mangler, går Zodiac hen og bliver en stemningsfuld, velspillet og til tider ret spændende filmoplevelse. Og for mig at se, slår den Se7en med få marginaler.
Zodiac