The Most Dangerous Game

4.0
*spoilers*

David Fincher er tilbage i fin form med denne filmatisering af jagten på The Zodiac Killer, én af USA's mest kendte og gådefulde seriemordere. Zodiac var aktiv i slutningen af 60'erne og starten af 70'erne, og han blev aldrig fanget. Faktisk er sagen så gådefuld, at eksperter og politifolk stadig er vildt uenige om, hvor mange han egentlig dræbte.

"Zodiac" følger efterforskningen med udgangspunkt i en karikaturtegner på San Francisco Chronicle, som tidligt bliver fascineret af morderen og får sig koblet på avisens journalist på sagen. Derfra rulles de mange mærkelige begivenheder og teorier op, og det lykkes faktisk filmen at komme omkring rigtig mange detaljer i en særdeles kompleks sag.

På den måde bliver filmen fascinerende som en omhyggelig beskrivelse af et stort mysterium, men samtidig lider den selvfølgelig lidt under, at mysteriet ikke kan forløses. I stedet er "Zodiac" også en skildring af en håndfuld mennesker, hvis liv bliver ændret på grund af den her morder, som de aldrig får fat på. En historie om besættelse på flere planer.

Jake Gyllenhaal er lidt bleg som karikaturtegneren - jeg syntes ikke helt, jeg fik styr på, hvorfor han bliver så besat af mordene. Til gengæld er der rigtig solidt spil i rollerne omkring ham. Det gælder ikke mindst Robert Downey Jr. som fordrukken stjernejournalist og Mark Ruffalo som den ene af de to SFPD-detectives, der kører sagen (og som i øvrigt skulle have givet inspiration til hovedpersonerne i både "Bullitt" og "Dirty Harry"). Anthony Edwards er også markant som Ruffalos makker, og det samme gælder Chloë Sevigny og Elias Koteas i andre mindre roller.

I det hele taget er "Zodiac" en virkelig vellavet film. Skuespillerne er gode, Finchers instruktion er utroligt præcis, og billeder og lyd er stemningsfulde og sætter næsten umærkeligt scenerne fra 1968 og fremefter. Det er en lang sag på 158 minutter, men jeg syntes, at det hele vejen var en pirrende, interessant krimihistorie med mange dimensioner. Jeg havde dog også læst en del om Zodiac i forvejen og syntes derfor, at historien var spændende på forhånd. Det kan godt tænkes, at filmen virker noget mindre engagerende, hvis man ser den uden forhåndskendskab til seriemorderen, der slap godt fra det.
Zodiac