Så vandet driver ...

3.0
Jeg var til en testvisning af Lasse Hallströms seneste film, som skildrer den sande historie om forfatteren Clifford Irving, der i desperation over ikke at kunne få sine egne bøger udgivet bildte sin forlægger ind, at han var blevet sat til at skrive Howard Hughes' officielle selvbiografi. Ved hjælp af stadigt mere usandsynlige løgne holdt Irving og hans makker spillet kørende i over et år, indtil de blev afsløret i starten af 1972.

Irving spilles af Richard Gere, som skaber et o.k. portræt af en opportunist, der til sidst kommer så langt ud i sine egne løgne, at han selv begynder at tro på dem. Alfred Molina er også udmærket som hans nervøse makker, men generelt leveres filmens mest engagerende spil af Hope Davis som den stakkels forlagsredaktør, der blev snydt af Irving.

Men derudover syntes jeg ikke, at "The Hoax" var specielt engagerende. Det er en fascinerende historie om et ambitiøst svindelnummer, men Hallström får den ikke foldet ud til noget meningsfyldt. For jeg synes nemlig ikke, at personen Clifford Irving er så interessant, at han har fortjent en hel film. Han er bare en drømmer uden jordforbindelse, og "The Hoax" formår hverken at få os til at drømme eller lide med ham. I stedet forsøger Hallström at lægge nogle politiske dimensioner ind med hentydninger til Watergate og start-70'ernes oprørske politiske klima. Men det fik primært filmen til at virke ufokuseret på mig. Den åbenlyse pointe om, at mennesker gerne vil tro på den gode historie, går dog klart igennem.

Interessant er det også, at filmen faktisk heller ikke holder sig til virkeligheden. Nogle scener er decideret opdigtede, og det er fx også forkert, når den viser, at Irving boede i New York. Han boede på Ibiza dengang. Så måske er filmmagerne hoppet på nogle nye røverhistorier fra Irving?

I øvrigt er der et temmelig syret personsammenfald i "The Hoax": Richard Gere spiller altså Clifford Irving her. Irving havde en elskerinde, som også spiller en vigtig rolle i filmen, nemlig den danske sanger og skuespiller Nina van Pallandt. Nina van Pallandt var herhjemme bedst kendt som den ene halvdel af Nina & Frederik, men hun havde også en mindre Hollywood-karriere i 70'erne. Blandt andet spillede hun alfons for hovedpersonen i "American Gigolo". Og skuespilleren, der brød stort igennem i hovedrollen i "American Gigolo", var ... Richard Gere.

Det her var som nævnt en testvisning, så det er vel ikke engang sikkert, at "The Hoax" får biografpremiere herhjemme. Den står dog pt. til premiere 31. august på FAFIDs liste.
En sand løgn