Du rører ikke ...

4.0
Skæv dansk komedie om den retorikstuderende Kalle, som bliver tvunget til at arbejde sin gæld af som fidibus (stikirenddreng) for en gammel ven, der er blevet hashhandler. Da hans nye boss bliver arresteret, får Kalle tre råd: "Du rører ikke Patens penge, du rører ikke Patens bil, og du rører ikke Patens pige." Gæt selv, hvor mange af dem han overholder.

Hella Joof er hovedkraften bag "Fidibus", som blander en Anders Thomas Jensen-agtig bizar humor med en lige så absurd kærlighedshistorie. Rudi Köhnke ser overbevisende træt ud i hovedrollen, men det er Lene Maria Christensen, som stjæler scenerne i rollen som Patens pige. Hun spiller så ufatteligt snotdum, at man kun kan være imponeret - i øvrigt støttet af nogle fine replikker fra Joofs hånd. Köhnke og Christensen har især to gode biroller at spille op ad - nemlig Jokeren, der som Paten er fint castet som en slags parodi på sig selv, og Jonatan Spang, der elegant kombinerer sin baggrund som både skuespiller og standupper til Kalles hurtigtsnakkende bedste ven.

"Fidibus" vil ikke andet end at være morsom, og det er lige ved, at den anstrenger sig for meget. Der skydes vildt i alle retninger, og nogle af de komiske indslag virker simpelt hen ikke. Samtidig syntes jeg, at slutsekvensen var lidt letkøbt - den kunne godt være lukket mere elegant. Men rigtig meget af filmen er lavet med stor sans for humor og timing. For fanden, hvor er den dog morsom i de scener, som klikker.
Fidibus