Pigesjov i Paris

2.0
Gammeldags pigefilm kan springes over i jagten på den gode biografoplevelse

"Madeline" er titlen på en amerikansk børnefilm, der udspiller sig i 50ernes Paris. Med sit tidsbillede og plot minder filmen en del om "Lånerne", som kunne ses sidste år, dog uden at være lige så charmerende eller vellykket skruet sammen. Manuskriptet er baseret på fire bøger af Ludwig Bemelmans skrevet i begyndelsen af 40erne, og sammenfletningen af fire forskellige historier om pigen Madeline kan mærkes. Flere af filmens optrin bidrager ikke nævneværdigt til den samlede historie eller persontegningen og giver i stedet anledning til en svindende interesse for filmen som helhed.

Vi befinder os som nævnt i Paris, og her følger vi den førældreløse Madeline og hendes oplevelser på en pigeskole sammen med 11 andre små piger iført nydelige kjoler og pæne hatte. Stedet ledes af lærerinden frøken Clavel, og til at hjælpe sig med at holde styr på de sprælske piger, har hun den barmfagre kogekone Helene. Huset, hvor alle bor, ejes af Lady og Lord Covington, men da den godhjertede frue dør, beslutter den sørgende Lord Covington sig for at sælge huset. Dette forpurres ved flere lejligheder af Madeline & Co. godt hjulpet af hunden Genevieve og drengen Pepito - søn af nabohusets spanske ambassadørpar. Denne lille flabede latin lover får dog selv brug for Madeline og frøken Clavels hjælp, da han bortføres af sin privatlærer og en torskedum klovnetrup. Inden alt er tilbage ved status quo, når Madeline tillige at blive udsat for en blindtarmsoperation og en nær død oplevelse i Seinen.

Som det måske fremgår, er Madeline (Hatty Jones) en lille kløgtig heltinde med hjertet på rette sted og desuden indsigtsfuld til det let kvalmende. Når man hertil lægger en rød hårpragt og et tuttenuttet smil, går der simpelt hen for meget Shirley Temple i den. Frances McDormand har den tvivlsomme ære at spille lærerinden med det store moderhjerte og masser af ben i næsen. Det er spild af talent og en skuffende oplevelse at se den ellers karismatiske skuespillerinde i så tynd en rolle. Nigel Hawthorne udfylder rollen som Lord Covington med lidt større finesse.

Som komedie indeholder "Madeline" ikke mange grin for et voksent publikum, og som action film mangler der nok lidt ekstra tju bang for et drengepublikum. Over hele filmen, instrueret af Daisy von Scherler Mayer, hviler en tung dyne af forstemmende sødladenhed og pænhed, der parret med en kedsommelig politisk korrekthed ikke gør værket til en oplagt familiefilm.