En familie på egotrip

4.0
Skilsmissedrama om to forfattere, der går fra hinanden, og hvordan skilsmissen påvirker deres to sønner. Filmens reelle hovedpersoner er de to sønner - især den ældste - og dens stærkeste tema handler om at nå det punkt, hvor man holder op med at stole blindt på sine forældre og i nogle situationer begynder at tænke selv.

Forfatter-instruktør Noah Baumbach har baseret historien på sine egne oplevelser som skilsmissebarn. Den er ikke direkte selvbiografisk, men Baumbachs personlige vinkel er helt klart med til at gøre mange scener utroligt ægte. På samme tid er den et minus, for andre scener er klart vigtigere for Baumbach end for os andre som tilskuere. Samtidig virker portrættet af forældrene noget ubalanceret, for faderen er fra start en selvglad nar, der ser ned på ikke-intellektuelle og har svar på nærmest alt. Filmen skildrer egentlig fint, hvor egoistisk alle involverede, forældre som børn, opfører sig under skilsmissen - men jeg blev aldrig rigtigt engageret i konflikten mellem faderen og moderen, fordi faderen var sådan et fjols.

Bortset fra det er "The Squid and the Whale" nu et udmærket lille lavbudgetdrama med mange fine observationer af mennesker i krise. Og flot skuespil hele vejen - især af Laura Linney som moderen, men Jeff Daniels er også god som faderen, og de to sønner er ligeledes overbevisende. Plus et par glimrende biroller til William Baldwin som den tennis pro, moderen finder sammen med, og Halley Feiffer som den ældste søns kæreste.
The Squid and the Whale