The Mother (Or Father) Of All Aeroplanes

1.0
Instruktør Cohen har igennem hans karriere mest begavet os med stupide og upersonlige spændingsfilm, bygget over en forudsigelig og gennemprøvet formel af politisk korrekt action og med stor tæft for og vægt på det tekniske, til at tilfredsstille et bredt publikum.

Selv ud fra den betragtning er det nu alligevel svært at kalde ”Stealth”, en film om et ”intelligent” kampfly der udvikler sin egen personlighed og bliver til fare, for vellykket. Hvis den er noget, så er den mere morsom af forkerte årsager end egentlig god af de rigtige. Særligt klimaks, hvor flyet vælger at vise sig som en ægte amerikansk helt, må kandidere til noget af det mest patetisk og pinligt latterlige jeg har set.

I sig selv er ideen det hele bygger på ikke særlig god, faktisk tværtimod. Den minder da også mest om noget ufrivilligt kitsch, man kunne finde på at lave i 80’erne, måske endda kun til Tv (hvorfor tænker jeg ”Knight Rider”?). Indrømmet, teknisk er der intet kitsch over den, den har fine effekter og er generelt pænt lavet. Så den ligner ikke billigt bras.

Den har nu også kostet kassen med et budget på 130 millioner dollars, som nogen lidt uforståeligt har gidet smide i dette tvivlsomme projekt. Selv om der er kommet et par gennemført opulente actionscener ud af det, så fremstår oplægget altså så svagt, at man skulle tro at selv en af de mere grådige Hollywood producenter ville tænke sig om to gange før de smed penge i den her.

Resultatet af det svage oplæg mærkes også på filmen, der i perioder virker ualmindeligt kedelig og langtrukken og med en historie der tillige fortælles så jævnt og uengageret, at jeg i det hele taget undrer mig over at nogen har gidet lave den. Udover det så spilles der også generelt trist og uden mærkbar gennemslagskraft, af filmens mere eller mindre kendte navne (selv om Biel er en knockout i bikini:o). Rollerne er nu heller ikke vanvittige ophidsende (altså igen må jeg dog kraftigt påpege at Biel optræder i bikini, så derfor er hun særdeles ophidsende:-), så derfor er de vel næsten undskyldt, i hvert fald hvis det ikke var fordi de havde sagt ja til at medvirke (Biel er under alle omstændigheder undskyldt!).
Stealth