Ind i mørket

5.0
*mindre spoilers*

Stærk amerikansk indie-film om misbrug af børn, og hvordan det sidder i børnene senere i livet. De to hovedpersoner, Neil og Brian, spiller på samme baseballhold som 8-årige og bliver misbrugt af deres træner. Misbruget bliver aldrig afsløret, og filmen viser, hvordan de to ca. 10 år senere har tacklet det forskelligt: Neil er blevet kynisk og oprørsk og lever af at være trækkerdreng, mens Brian fuldstændig har blokeret episoden ud og tror, han har været bortført af aliens. Efterhånden kommer Brian dog på rette spor i sagen, så han indser, at han skal finde Neil og få deres to fortællinger til at blive til én.

"Mysterious Skin" er en ualmindeligt barsk film om nogle hårde emner. Der er pædofilien, som den skildrer mere detaljeret end de fleste andre film om emnet. Der er Neils usikre liv som trækkerdreng, som er farligt og brutalt - men alligevel også rummer en smuk ømhed i en scene, hvor han bliver samlet op af en ældre hiv-positiv mand. På et mere overordnet plan handler filmen om at være bøsse og føle sig helt udenfor i en lille by i Kansas - "Mysterious Skin" er oprindeligt en roman af Scott Heim, der selv er bøsse og kommer fra den by, den foregår i. Og endelig er der et grimt tema i fornægtelsen, ikke mindst hos forældrene, der helt tydeligt elsker deres børn, men samtidig er fuldstændig blinde over for, hvad de oplever.

Forfatter-instruktør Gregg Araki er ét af de prominente navne i USA's 'new queer cinema', og han har instrueret med stor indføling i emnerne. "Mysterious Skin" er en smule ujævn undervejs, men helhedsindtrykket er stærkt, også på den rent filmiske front. Araki fortæller i et langsomt tempo og tør lade scenerne arbejde sig ind under huden på én - hvor de så kradser ganske gevaldigt, fordi filmen er så kompromisløs i sin skildring af misbrug og forfald.

Blandt skuespillerne er det især Joseph Gordon-Levitt, der skiller sig ud - han er fremragende som den halvvoksne Neil, der er blevet følelsesløs af al smerten. Michelle Trachtenberg er også rigtig fin som Neils hjerteveninde, der som den eneste kender alle hans sorte sider, men alligevel bakker ham op. Brady Corbet er ligeledes god som Brian, der stirrer forvirret ud på verden bag sine sygekassebriller. I det hele taget er det generelt en glimrende spillet film.

"Mysterious Skin" kigger på en meget dyster del af verden. Der er dog også glimt af håb og medmenneskelighed i den, og under alle omstændigheder er det som nævnt en stærk, barsk film, der fortæller en grim, men vedkommende historie.
Mysterious Skin