Drugs are bad for you

3.0
Australsk narkofilm med Heath Ledger og Abbie Cornish som et ungt par, hvis liv desintegrerer i takt med deres heroinmisbrug og knuste drømme.

Ledger og Cornish spiller begge stærkt. Jeg har aldrig set Ledger være bedre end her, hvor han giver et overbevisende portræt af en fyr, der forsøger at komme så let som muligt gennem livet. Cornish er endnu bedre som en skrøbelig pige, der søger tilflugt i den rene nydelse og undervejs glemmer, at hun oprindelig ville være kunstner. Begge roller fungerer fint fra det indledende festmisbrug til den fuldstændige forsumpelse, hvor de vil gøre næsten alt for det næste fix.

Trods det var jeg ikke begejstret for "Candy" som helhed. Jeg syntes ikke, det var klart, hvad filmen egentlig ville mig ud over at vise den klassiske narkomans nedtur. Man hopper meget direkte ind i deres misbrug og får derfor ikke præsenteret personerne særligt godt, hvilket gør det svært at holde med dem. Der er godt nok nogle antydninger af en alt for dominerende mor i pigens tilfælde, og filmen har en interessant pointe i, at deres stærke kærlighed er med til at fastholde parret i misbruget, fordi de er bange for, at alternativet er ikke at elske hinanden. Men jeg savnede især at komme bedre bag om Ledgers figur, der er filmens fortællerstemme, men aldrig bliver et helt menneske. Geoffrey Rush er i øvrigt også relativt spildt i rollen som parrets professorven, der altid er god for lidt penge eller dope.

"Candy" er en meget realistisk film om afhængighed og narkomaners manglende evne til at tage ansvar for sig selv. Men jeg syntes, den kom til at køre for meget i tomgang og sad fast i rillen med 'narko er noget skidt' uden at komme videre derfra.
Candy