The amazing chocolatier

6.0
Fantastisk. Jeg har aldrig set noget lignende. 'Set' er ét kodeord, for Tim Burton er gået amok i farver og sære kulisser i sin filmatisering af Roald Dahls berømte børnebog. Især det indre af den mystiske chokoladefabrik er vildt imponerende - det er heksen med pandekagehuset gange hundrede. Græs, blomster og dyr i hysteriske slikfarver. Plus den fantastiske chokoladeflod, som faktisk er filmet med flydende chokolade.

Derudover er det Johnny Depps film. Han er forrygende som særlingen Willy Wonka, der inviterer fem tilfældige børn indenfor i sin fabrik via gyldne billetter gemt i Wonka Bars. Depp underspiller nærmest rollen med hysterisk overdrevet mimik, sære pauser - og så de skæve smil og blikke, der antyder, at han i virkeligheden er Den Store Bastian med chokoladeovertræk.

Bastian-elementet kommer ind i forhold til de fem børn, for ud over helten Charlie er de fantastiske karikaturer af de værste møgbørn, man kan forestille sig. Meget præcist ramt, rigtig godt spillet og med cirka lige så irriterende forældre.

Charlie og hans flinke bedstefar er de sympatiske undtagelser, men de fylder slet ikke så meget som Depp - eller Deep Roy, der er helt rigtigt valgt til rollen som Wonkas hjælpere, oompa-loompaerne. Og så er der Christopher Lee, som får demonstreret, at han kan sige ordet 'chokolade' som ingen anden.

Der så mange fine detaljer. Får og egern og elevatoren og oompa-loompaernes herlige sange og ...

Tilsammen giver det en film, som rammer følelsen af at være midt i en kreativ børnebog, hvor de vanvittige indslag er vigtigere end historiens fremdrift. Min eneste anke er, at det er en børnebog af Roald Dahl, for han er for moraliserende og løftet pegefinger og family values til min smag. Men det skal ikke trække fra Burtons imponerende iscenesættelse.

Fremragende film. Willy Wonka, Willy Wonka, the amazing chocolatier.
Charlie og chokoladefabrikken (org. version)