An Old Lonesome Cowboy

4.0
John McClane er blevet 12 år ældre, kronraget og bitter, siden vi så ham sidst. Den fjerde "Die Hard"-film fremskriver McClane som en endnu mere ensom rytter - forladt af konen, uønsket af datteren og træt af at spille helt. Men som han siger i en scene: Når der ikke er andre til stede, må han jo klare det. Det er en ganske logisk og velfungerende udvikling af Bruce Willis' store helterolle.

I fireren er han oppe imod en bande skurke, der forsøger at lamme hele det amerikanske samfund gennem en veltimet gang cyberterrorisme. McClane bliver involveret, fordi FBI beder hans politistation om at hente en mistænkt hacker, som uforvarende har været med til at støbe kuglerne for skurkene. Og efterhånden som telekommunikation og infrastruktur bryder sammen, er McClane selvfølgelig den eneste, der holder hovedet koldt nok til at gå direkte efter bagmændene - med hackeren på slæb.

Det er et plot, som ved nærmere eftersyn afslører flere huller. Men det gør ikke så meget - det er den ensomme helt mod den store trussel, og på den led fungerer filmen fint. Der er også virkelig godt gang i actionscenerne, hvor ting og sager flyver vildt gennem luften, uden at der er mere end et par gange, hvor computeranimationerne skinner åbenlyst igennem. Som actionbrag holder "Live Free or Die Hard" absolut, og Bruce Willis er stadig strålende i hovedrollen, nu med lidt mere besk kant. Jeg bemærkede også, at han denne gang bløder mindre, jo flere tæsk han får. :-)

Men alt det uden om McClane og de mange actionscener fungerer desværre knap så godt. Først og fremmest synes jeg, at Timothy Olyphant er en meget svag skurk i en serie, hvor Alan Rickman og Jeremy Irons har sat høje standarder. Olyphant er snerrende og hysterisk og har ikke den elegante ondskab, som Rickman og Irons stod for. Samspillet mellem Willis og Justin Longs hacker rammer heller aldrig helt i øjet. Instruktør Len Wiseman har tydeligvis forsøgt at parre dem i klassisk buddy movie-stil, men forskellene mellem den kyniske politimand og den unge hacker bliver alt for karikerede. Deres one-liners og diskussioner er hverken sjove eller skarpe nok. Til gengæld gør Mary Elizabeth Winstead det rigtig fint som McClanes datter, der trods alt har arvet lidt fra sin far.

"Live Free or Die Hard" er, trods sin underliggende tone af amerikansk patriotisme, først og fremmest en gang actionunderholdning, og på det punkt leverer den varen. Det er en flot, medrivende actionfilm, som nemt kunne være faldet meget værre ud. McClane tog bestemt ikke skade af at blive genoplivet.
Die Hard 4.0