More than meets the eye?

3.0
Michael Bay har altid været god til at sprænge ting i luften, men jeg tror aldrig, han har gjort det med så meget stil som i "Transformers". Den er selvfølgelig baseret på legetøjet og tegnefilmene fra 80'erne, og handlingen drejer om The Allspark, som er den terningeagtige dims, der har skabt Universet inklusive Transformers. Dimsen er landet på Jorden, og både de gode Autobots og de onde Decepticons ankommer for at få fat i den. Med den lille krølle, at Decepticons har tænkt sig at udrydde menneskeheden, hvis de vinder.

Det er et ualmindeligt tåbeligt plot, selv af noget tegneserieinspireret at være - men når man først har købt præmissen med de formskiftende kæmperobotter fra det ydre rum, går det faktisk fint et langt stykke ad vejen. Der er action og eksplosioner for alle pengene, og Bay & co. har virkelig fået gjort robotterne livagtige, også i de scener, hvor de slås mod mennesker.

De menneskelige hovedpersoner er i øvrigt en teenagefyr, hvis tipoldefars briller viser vejen til The Allspark, og så den pige, han gerne vil score (Megan Fox i filmens mest slagkraftige menneskerolle). På den måde bliver "Transformers" også en teenagefilm, hvor der er tid til at bøvle med forholdet til sine forældre, selv om hele verdens overlevelse er på spil. Så langt, så godt - men problemet er bare, at filmen også lider af de typiske Michael Bay-problemer: Han er ikke god nok til den handling, som ikke kan afvikles i actionscenerne. Replikkerne bliver opstyltede, og filmen overforklarende - og helt galt går det, når det er computeranimerede robotter, der står og taler med hinanden. Det tager simpelt hen luften ud af filmen på det tidspunkt, hvor det skulle være mest spændende. Der er også en del tilstræbt sjove replikker, som ikke fungerer, og de mange robot-kampscener bliver en anelse ensformige (bl.a. fordi det kan være svært at se, hvem der er hvem, når alt det metal flyver rundt på lærredet). Så jeg kørte lidt træt i den cirka to tredjedele henne - også selv om den afsluttende store kamp var fin.

Men hvis man slår hjernen helt fra og bare vil have gang i den, er der indtil videre ikke meget, der kommer op på siden af "Transformers" i år. Den slår både "Spider-Man 3" og "Live Free or Die Hard", når det gælder rendyrket action. Men dog ikke "300".
Transformers