Tegnet hverdagssatire

4.0
I rækken af tegneseriefilm er dette nok den hidtil særeste. "American Splendor" er også titlen på serien, et selvbiografisk undergroundhæfte, der siden 70'erne har skildret forfatteren Harvey Pekars dagligdag som arkivar på et hospital i Cleveland.

Det er fandeme en mærkelig historie. Hvordan den her sære mand med en lige så sær kone har fået succes med sine depressivt-satiriske skildringer af sit komplet almindelige liv. Det var sikkert aldrig blevet til en kulttegneserie, hvis han ikke tilfældigvis havde haft en gammel ven ved navn Robert Crumb, der tegnede de første afsnit af serien. Og derfra endte han med bl.a. at være en fast tilbagevendende gæst hos Letterman, skrive en prisvindende graphic novel om sin kræft - og få filmatiseret sit liv.

Filmen "American Splendor" er værd at se alene for den ekstremt begavede måde, den fletter tegneserie, film og virkelighed sammen på. Der kommer små tekstbokse med kommentarer ind, den virkelige Harvey Pekar leverer fortællerstemmen, og indimellem bliver både han og hans familie og venner interviewet om deres forhold til serien og filmen. I filmen bliver Pekar flot spillet af Paul Giamatti - vi kan nok takke hans senere succes med "Sideways" for, at denne her også fandt vej til de danske biografer.

Jeg fatter faktisk ikke helt, hvorfor Pekars tegneserie overhovedet blev en succes. Hans gennemførte sortsyn er ikke særligt sympatisk, og han er i virkeligheden en særling, der er morsom uden at ville være det. Men det gør jo bare historien om hans liv interessant fra en anden vinkel.
American Splendor