Paranoia

4.0
Den blev markedsført som en film, man skulle se, hvis man kunne lide "12 Monkeys" og "Vanilla Sky" - og det var ikke helt forkert. "The Jacket" er én af den slags film, hvor plottet er sært og surrealistisk, og fortællestilen er et mysterium i sig selv.

Hovedpersonen er en golfkrigsveteran, der bliver dømt til psykiatrisk behandling for et mord, han ikke selv kan huske. Han kommer på et skummelt hospital, hvor overlægen eksperimenterer med at skyde folk fulde af psykofarmaka og lukke dem inde i en lighusskuffe iført spændetrøje. Hovedpersonen opdager, at behandlingen giver ham mulighed for at se ind i fremtiden, hvor han hurtigt opdager, at hans død er nært forestående.

Plottet hænger ikke logisk sammen og har nogle af de klassiske tidsrejseparadoks-problemer. Men jeg blev alligevel fanget af filmens konsekvente grøngrumsede billedstil, det gode soundtrack og en paranoid-klaustrofobisk stemning et sted mellem "Gøgereden" og "12 Monkeys".

Skuespillerne gør det også godt. Ikke så meget Adrien Brody i hovedrollen, for han er ret fastlåst. Men Keira Knightley er rigtig fin som pigen i fremtiden - det var rart at se hende være farlig med sortfarvet hår. Kris Kristofferson er også et godt valg som den onde læge, og som den gode psykiater klarer Jennifer Jason Leigh flot skiftet til en 'voksen' karakterrolle.

Fin syret stemningsfilm, selv om den ikke hænger helt sammen.
The Jacket