Lovende preview på en filmatisering

2.0
Før jeg begynder...

** spoiler warning **

Chris Yates er ved at filmatisere "Harry Potter and the Order of the Phoenix". Bogen var efter min beskedne mening uden sammenligning den bedste af alle bøgerne (med den sidste som en mulig undtagelse, om end kun fordi jeg ikke har læst den endnu - efter "The Half-blood Prince" er mine forventninger til at overskue), og derfor ser jeg meget frem til den endelige filmatisering. Nu er det egentligt lidt frækt at Imperial tager 85 kroner for at lade mig se, hvad der helt klart er et ufærdigt produkt, men vi holder jo så meget af Harry Potter, så hvad pokker.

Jeg synes nu godt, de kunne have fortalt, at det kun var et preview, men skidt nu med det. Nogen påstår endda, at dette er den færdige film, men alene tanken får mig til at smile i overbærenhed. For tanken er helt absurd. Der er ingen mulighed for, at det jeg så i biografen var den endelige filmatisering, og det kan jeg jo bevise.

For selv om jeg godt forstår, at det kan være lige så nødvendigt for instruktører og screenwriters at klippe ting væk som det er for forfattere og journalister, når noget bare ikke taler 100% til din pointe - uanset hvor godt noget så end er - så er det et krav, at plot, handling og historie hænger sammen. "Kill your darling", ja, men ikke plottet. Du dræber netop for plottets skyld, og plottet hænger ikke sammen i denne udgave af filmen. Ikke fordi det er selvmodsigende, men simplethen fordi der er for meget af bogen, der ikke er kommet med endnu. Lad mig give et par eksempler.

Jeg er for eksempel møgtrist over, at McGonagalls og Umbridges "diskussion" om Harrys mulige fremtid som Auror mangler. Klart en favoritscene mellem to aldrende, bestemte og, især, særdeles engelske damer, der er noget stramme i betrækket. Jeg husker stadig, hvordan jeg i rædsel krummede tæer, da McGonagall fortalte Umbridge, som på det tidspunkt var Harrys lærer i "Defense against the Dark Arts", at Harry altid havde fået fremragende karakterer i netop dette fag fra alle de KOMPETENTE lærere, han havde haft. Underforstået at Umbridge ikke var en af dem. Det var et afsnit af bogen, der var så godt, at jeg næsten ikke turde læse videre af ren frygt for, at bogen ville eksplodere i et hult drøn i hovedet på mig (hey - Harry Potter ER jo magi, ikke?). En scene så fantastisk, at jeg stort set ville betale for at se bare den ene scene blive filmatiseret. Men det er en darling, og derfor skal den slås ihjel, hvis den er i vejen for historien. Trist. Så trist, at jeg kan græde længe over det. Men sådan er reglerne altså.

Men der er andre scener, der ikke kan klippes væk, fordi de er centrale for plottet. Historien hænger simpelthen ikke sammen, hvis de fjernes. F.eks. præsenterer Hagrid Harry, Ron og Hermione for kæmpen Grawp, så de kan tage sig af ham i tilfælde af, at Umbridge smider Hagrid ud af Hogwarts. Det gør senere, at Harry og Hermione kan narre Umbridge ud i skoven, hvor Grawp tager sig kærligt af hende for dem. Problemet er bare, at Hagrid aldrig bliver smidt ud af Hogwarts, og det er nu engang nødvendigt for at Grawp gør, som han gør, med Umbridge. Når scenen, hvor Umbridge smider Hagrid på porten, kommer med, så hænger det plot sammen, ikke før.

Et andet kæmpe hul i plottet - i den forstand at noget mangler - er, at hele profetien om Harry ikke er kommet med endnu. Bevares, de snakker om den, men scenen fra bogen, hvor Dumbledore til sidst forklarer Harry, hvordan det hele hænger sammen, tja, den er ikke med endnu. Og den er trods alt nødvendig for at forklare, hvorfor profetien er så vigtig i plottet. Som det er nu, er det bare en eller anden profeti om Harry, som Voldemort er interesseret i af en eller anden grund. Men vi ved intet om, hvad profetien går ud på, eller hvorfor den er vigtig. Den er reduceret til en ren "MacGuffin", som bare skal drive plottet videre, uden at vi interesserer os for hvorfor. At den handler om Harry, men Harry aldrig udviser interesse for den overfor Dumbledore er virkelig så håbløst tåbeligt, at det er helt umuligt, at Yates beder os købe den. Så alene af den grund kan den udgave jeg så i biffen umuligt være den endelige filmatisering.

Men der er også andre ting, der antyder det samme. F.eks. er hele Harrys kærlighedsaffære med Cho Chung væk i øjeblikket. Medmindre altså man vil påstå, at et enkelt kys er det samme som et forhold, hvilket jeg nægter at tro, at nogen som helst, der er gammel nok til at se filmen, kan tro. Faktisk vil end ikke mange, der er under den aldersgrænse købe den påstand.

Sekvensen, hvor Harry ser, hvor skummel hans far med venner var overfor Snape, når lige at komme med, men den går slet ikke i dybden nok endnu til, at den fortæller os noget som helst væsentligt, hvilket trods alt er vigtigt for det videre plot i serien.

Så der er altså ingen mulighed overhovedet for, at dette er den endelige udgave af filmen. Hvis den var det, hænger den dels slet ikke sammen. Desuden ville man så være nødt til at overveje, hvor meget man egentligt kan tillade sig at fjerne fra en historie og stadig påstå, at det faktisk er en filmatisering. Som sagt kan jeg godt acceptere, at man er nødt til at klippe ting ud, men der er grænser. I dette tilfælde ville det svare til, at nogen lavede Ringenes Herre, men klippede Gandalf, Saruman, Aragorn, Gimli, Legolas, Boromir, Merry og Pippin ud af historien og alligevel påstod, det var en filmatisering af bøgerne - de handler jo om Frodo, ringen og Sauron, så vi har derudover kun brug for Sam for at plottet kan fungere, ikke? Det er endda i et tilfælde, hvor man blot skærer ind til benet, men stadig har det centrale med, hvilket ikke er tilfældet i den - som nævnt ovenfor - ufærdige udgave af "Harry Potter and the Order of the Phoenix", som jeg så i dag.

Så jeg må sige, at jeg på baggrund af denne forsmag glæder mig utroligt meget til den færdige udgave, for det ser i sandhed ud til at blive godt. Radcliffe forstår virkelig at videreføre Harrys vrede fra bogen i centrale scener. Bevares, de er usammenhængende i den nuværende version, fordi så meget mangler. Men jeg har jo læst bogen, så jeg ved, at når der bliver tilføjet scener til at opbygge, så vil det helt afgjort også fungere på det store lærred.

Jeg håber meget, at det unge trekløver forbliver i deres roller i resten af filmserien, for de er nu vokset så meget med opgaven, at de er helt synonyme med disse karakterer på det store lærred. Emma Watson har givet udtryk for, at hun ikke vil fortsætte som Hermione. Det er forhåbentligt bare et forsøg på at hive flere penge ud af producenterne i de sidste film, for hvis hun insisterer på at forlade filmene nu, vil det være så bittert, at jeg personligt vil stemple hende som forræder og konsekvent nægte at se nogen film hun nogensinde er involveret i fremover. Og dog. Måske ikke. Men sådan har jeg det lige nu. Kort sagt - "ungerne" går det godt... igen. Og jeg bør ikke kalde dem unger. Det var de, da de begyndte. Det er de helt afgjort ikke mere, og det skal blive spændende at se, hvad de kaster sig over, EFTER de er færdige med Harry Potter-filmene. Evanna Lynch er forøvrigt en herlig tilføjelse som Luna Lovegood. Du er konsekvent i tvivl om, hvorvidt hun er ved sine fulde fem, men ikke bekymret for, at hun foretager sig noget sinddsygt. Præcis sådan skal Luna være. Mere af den i den færdige udgave, tak. Også mere Cho i den endelige udgave - der mangler godt nok meget lige nu.

Trist er det, at der ikke er mere plads til Michael Gambon, Maggie Smith, Alan Rickman og Gary Oldman i rollerne som henholdsvis Dumbledore, McGonagall, Snape og Sirius Black. Selv om Oldman og Rickman faktisk forstår at brilliere på meget lidt plads. Selv med meget lidt tid forstår Oldman at give Sirius Black en helt usentimental og ægte varme overfor Harry, som er central i denne historie, mens Rickman stadig kan få mig til at gyse ved blot at åbne munden i rollen som Snape. Forhåbentlig får de alle lidt mere plads, når filmen er færdig.

Det samme må jeg også håbe for Ralph Fiennes i rollen som Voldemort, der dog har alt, alt for få scener i det jeg hidtil har set. Jo, han kan sagtens være skummel og ond - no problemo - men giv ham nu lige lidt mere plads til det, for pokker! Som det er nu, er han meget "black hat"-skurk - og ikke på en god måde - som vi bare har at acceptere som ond fordi, nå ja, det er han altså bare! Det er ikke godt nok, Yates! Fiennes kan meget mere. Vi ved han kan meget mere. Du behøver blot se "Schindler's List", hvis du på nogen måde er i tvivl. Bevares, det samme kunne siges om Helena Bonham Carter i rollen som Bellatrix LeStrage, men hende ser jeg mere som en "prequel-character", et frø der skal sås nu til senere brug.

Jeg er mere i tvivl om Imelda Staunton i den helt centrale rolle som "professor" Umbridge. Jeg hadede Umbridge endnu mere end Voldemort, da jeg læste bogen for to år siden, fordi hun er sådan en led og nedladende møgk......, der torturerer sine elever, mistænkeliggører alle og generelt spreder så meget frygt og tvivl, at Joseph McCarthy ville være stolt. Hun repræsenterer i den grad alt, hvad jeg mest afskyr. Og det i højere grad end Voldemort. For ja, Voldemort er en skidt fyr, men du ved trods alt, hvor du har ham. Han lægger ikke skjul på, hvor han står, så det er let at vælge side, når det kommer til Voldemort. Umbridge er derimod typen, der i en lind strøm begår overgreb mod dem, hun påstår at skulle beskytte. Alt sammen i retfærdighedens hellige navn "for samfundets ve og vel". Yuck! Det kan på sin vis lyde sjovt, at hun fører heksejagt på Hogwarts, men de små-fascistiske overtoner er ikke til at tage fejl i hendes "hellige inkvisition" - hvilket afgjort ikke er et tilfælde, da hun faktisk bliver udnævnt til titlen som "High Inquisitor" - så tillad mig endnu engang at udtrykke min dybfølte væmmelse overfor den slags mennesker. Føj!

Nu har jeg så også set Staunton i rolle som "Vera Drake" og tænkte, "kan det forskræmte lille myr af en engelsk husmor virkelig spille den lede Umbridge?!?" Men ja, det kan hun så afgjort. Staunton er skuespiller, og hun er afgjort dygtig - sindssygen lyser ligefrem ud af hendes øjne, når hun åh-så velmenende på alle måder taler ned til sine elever. Staunton har helt styr på Umbridge. Men jeg synes ikke, det helt gør hende til Umbridge. Jeg hader ikke Umbridge helt så meget i filmen, som jeg gjorde i bogen, og selv om Staunton er super-dygtig og helt klart har fat på sig karakter, så kan jeg alligevel ikke undslippe min oprindelige tanke, som var, "hvor fedt havde det ikke været, hvis vi havde fået Helen Mirren at se som Umbridge?" Måske et helt uretfærdigt spørgsmål, men sådan har jeg det altså. Stadig.

Nu burde jeg selvfølgelig ikke anmelde en film, der ikke er færdig. Men siden andre har gjort det samme, så gør jeg det alligevel. To stjerner virker selvfølgelig absurdt lavt, men der er ingen vej udenom et produkt, der simpelthen ikke er færdigt. Måske er der også en halv stjerne mere fra mig, men ufærdige film kan ikke få tre stjerner. Basta! Men bare rolig, Yates. Når du laver filmen færdig, skal jeg nok se på den igen, og med det yderst lovende preview, jeg har set i dag, er jeg sikker på, at der kommer to stjerner mere, når jeg ser den anden halvdel af filmen. Om vi så ender på fire eller fem stjerner, når den er færdig, må tiden trods alt vise.
Harry Potter og Fønixordenen