Smadrede forhold

5.0
Hvor er det her dog en begavet film. Eller rettere: Begavet teaterstykke - som forfatteren, Patrick Marber, selv har omskrevet til filmmanuskript. Historien handler om et par (Jude Law og Natalie Portman) og deres romantiske forviklinger med hinanden og et andet par (Julia Roberts og Clive Owen).

Det fede er, at det ikke er nogen nem film. Der er nogle utroligt charmerende flirtscener, men det er ikke nogen feelgood-film. Det får konsekvenser, når personerne fucker rundt. De kommer længere og længere ud i løgne og forviklinger og psykisk vold og manglende evne til at elske og lade sig elske. Til sidst fremstår det dummeste svin som historiens mest sympatiske person.

Law er fin i en wimpy rolle, mens Roberts virker lidt træt. Til gengæld tager de to andre stjerner over med præstationer, der gav en Golden Globe til dem begge. Clive Owen er formidabel som hudlæge med engelsk laddie-mentalitet. Der er en forrygende scene, hvor han sviner Julia Roberts så meget til, at jeg troede, det var løgn. Og Portman er bare så nuttet og lækker som lille, fræk tøs med stripper-fortid.

"Closer" er instrueret af Mike Nichols. For mere end 30 år siden brød han grænserne for, hvad man kunne i film om parforhold - med film som "The Graduate" og "Carnal Knowledge". I dag er det sværere at forarge, men "Closer" overraskede mig alligevel ved at have et så seksuelt eksplicit sprog. Nichols skal også roses for en utroligt smuk åbningssekvens, hvor Law og Portman forelsker sig ved første blik midt på gaden i London.

Desværre har Nichols ikke fået pillet al teaterstilen ud af filmen. Hoppene i tid fra scene til scene fungerer godt, men en del af replikkerne er lidt for stive og virker lovlig fortænkte. Det er mere smart end troværdigt. Men det ændrer ikke ved, at "Closer" er en yderst intelligent historie om, hvad der går galt, når et parforhold bliver forkludret for alvor.
Closer