Fed action/Spildte idéer

3.0
Skabelonskåret, amerikansk actionfilm, hvor en potentielt interessant historie må ofres til fordel for højeksplosiv spænding, hvilket der til gengæld er rigeligt af. Mit største problem med filmen er at den starter med en virkelig god idé, såfremt man er villig til at acceptere den stærkt urealistiske præmis, men John Woo virker ligeglad med historien. Han vil springe ting i luften. Det er muligt at jeg simpelthen bare ikke er en stor nok actionfan til at værdsætte denne type film. Men hver gang et eller andet er ved at blive rigtig interessant, bliver det tilsidesat til fordel for action. For at en historie om at bytte identitet skal være noget ved, er vi også nødt til at vide noget om personerne, men både Sean Archer og Castor Troy er forudsigelige og pandekageflade arketyper.

Filmens absolut mest spændende del er efter Archers flugt fra fængslet, der desværre falder alt for sent i det samlede forløb. Specielt taget i betragtning af hvor hurtigt og let han slipper ud. Det kunne godt have været lavet lidt mere originalt, men herefter tager begivenhederne fart, og jeg må indrømme at trods forbehold, så er underholdningsværdien høj. Woo har et uhyre skarpt øje for iscenesættelse, og filmen indeholder da også nogle af de flotteste actionscener jeg kan mindes at have set. Det er egentlig ikke fordi disse scener som sådan tager overhånd, men bagved ligger der en historie der aldrig rigtig bliver fortalt. Castor Troy vedbliver at være et iskoldt svin, og Archer så politisk korrekt at det er tæt på kvalmegrænsen. Bemærk hvordan han undlader at skade fangevogterne mere end højest nødvendigt under sin flugt fra fængslet. Og så adobterer han Troys søn som en slags erstatning for sin egen, Gab! Hvor ville det dog have været befriende, hvis de hver især var blevet bare minimalt påvirket af de, for dem, uvante miljøer. Ligesom det for eksempel er tilfældet i "the Departed", uden at jeg på nogen måde ellers vil sammenligne de film.

Det skal til filmens forsvar siges at skuespilspræstationerne er over standard for denne type film. Det lykkes virkelig, især for Cage at presse lige dele desperation og menneskelighed ind i sin ”udgave” af Archer. Specielt ud fra de begrænsede midler han har at gøre godt med. Han er sjældent set bedre. Travolta er som altid god. Birolleskuespillerne, hverken imponerer eller falder decideret igennem.

Alt i alt, en ganske velfungerende gang action, og kan man nøjes med det er man udmærket underholdt. Da jeg første gang så filmen som 14-15 årig, syntes jeg den var utrolig fed. men i takt med, at min filmsmag har ændret sig noget de seneste år, ser jeg først og fremmest en film med potentiale til, at blive utrolig meget mere end den er. Så den veludførte action kan desværre ikke overskygge den ret tomme fornemmelse man efterlades med.
Face/Off