Simpsons vs. Godzilla

4.0
Sydkoreansk gyserkomedie, der behandler et klassisk asiatisk gyser-setup med et stort glimt i øjet: Ukritisk forurening af Han-floden har skabt et muteret fiskemonster, som kommer op af floden og begynder at gnaske mennesker. Nogle bliver dog ikke gnasket med det samme, men gemt i monstrets hule i kloakkerne - og filmen handler så om en familie, der kæmper for at finde og redde en pige, som monstret har taget med sig.

Problemet for familien er dog, at de er en flok dummernikker og døgenigte, og da monstret - som i øvrigt er flot animeret - også er en temmelig klodset landgående fisk, kommer "The Host" til at minde om en kamp mellem familien Simpson og Godzilla. Det er nogle gange nervepirrende, sjældent skræmmende, men ofte virkelig morsomt. Især i de scener, hvor instruktør Bong Joon-ho bygger spændingen op i klassisk gyser- eller actionfilmstil - og så vender scenen på hovedet, fordi de inkompetente helte gør ét eller andet fjollet.

Under overfladen bliver der også plads til nogle spark til koreansk kultur og politik, eksempelvis i scenen, hvor monstret første gang kommer op af vandet, og Seouls befolkning straks stimler sammen for at tage billeder af det med deres mobiltelefoner. Eller i filmens underliggende tema om miljøpolitik - monstrets fødsel er faktisk baseret på en virkelig hændelse, hvor det amerikanske militær bare hældte formaldehyd ud i Han-floden. "The Host" giver bestemt ikke noget positivt billede af de koreanske myndigheder, eller af USA's indflydelse på landet. På den led er der sikkert hentydninger i filmen, som går hen over hovedet på os vesterlændinge.

"The Host" kan samtidig ses som en asiatisk parallel til Tarantino og Rodriguez' "Grindhouse"-film, hvor det her er asiaternes gamle monsterfilm, der kommer under kærlig behandling. Resultatet er dog en anelse langtrukkent, fordi filmen forsøger at gabe over for mange sidehistorier og dermed kommer ud i mange svinkeærinder - men det ændrer ikke ved, at "The Host" byder på et par timers glimrende underholdning med flere gyldne højdepunkter undervejs.
The Host