Ultimativ Greengrass

4.0
Paul Greengrass meldte sig hurtigt ind blandt de allerbedste instruktører, med et par gode film. Men når man kan lave hele 4 fantastiske film i træk,(Bourne 2&3,Bloody Sunday og United 93), så besider man altså talent, udover det sædvanlige.


The Bourne Ultimatum minder en hel del om The Bourne Supremecy, og vi starter da også med slutningen på 2´ern. De to film minder en hel del om hinanden, dog er action delen lige skruet et hak op her.
Der er 2 hovedpersoner i filmen, på lærredet er den altoverskyggende hovedrolle Matt Damon, som med rå attitude og ingen blødsødenhed,for fremtiden altid vil være husket som Jason Bourne-meget overbevisende.
Den anden er instr. Paul Greengrass.
Når man har set hans 3 foregående og vidt forskellige film, begynder man at lægge mærke til, hans fingeraftryk og stil over alt. Fx. hans formiddable "fingerspitz gefühl", omkring balancegangen mellem action og plot, som er Die Hard 4, totalt overlegen. Men også hans stil med det håndholdte, dogme agtige kamera. Det giver en autensitet og et helt andet liv i scenerne, og det er her Greengrass virkelig viser sin klasse.
Der er nemlig et hæsblæsende tempo fra start til slut, og med den kameraføring kan i nok regne ud hvor hurtigt det kan blive uoverskueligt og rodet. Greengrass er dog så stilsikker, at han sikkert fører skibet i havn.


The Bourne trilogien, vil uden tvivl manifistere sig, som en af de absolut bedste i historien, og den bedrift må de for guds skyld ikke ødelægge med en 4´er. "Ultimatum" burde måske kun have 5/6, for dertil er der måske alligevel, en smule for lidt kød på historien, men jeg bedømmer den nu alligevel som en trilogi, og her er der ingenting at rafle om-Mesterværk.

Til sidst vil jeg lige tyvstjæle, og redigere en smule, fra B.T´s Henning Høgh, for det kan ikke siges mere korrekt:

" Den får tv's '24 timer' og Die Hard 4, til at ligne Morten Korch med klumpfod".
The Bourne Ultimatum