Oi!

5.0
"This Is England" åbner med en forrygende montage af dokumentarklip, der effektivt markerer, hvor vi er henne: Thatcher, Falklandskrigen, optøjer i gaderne, mods og skins, atomkraftmodstandere og postpunk. Sommeren 1983 i et England, der er ved at eksplodere.

Historien er baseret på forfatter-instruktør Shane Meadows' barndomsoplevelser. Den følger 12-årige Shaun, hvis far er faldet på Falklandsøerne. Han er ensom og bliver mobbet i skolen, men finder de venner, han savner, da en gruppe ældre skinheads får medfølelse med ham og optager ham som en slags maskot i deres slæng. Shaun følger ubekymret med i deres druk og hærværk, men tingene tager en ubehagelig drejning, da en psykopatisk skin kaldet Combo kommer ud af fængslet og opsøger sine gamle venner. Han er nemlig på den fløj, der vil gøre skinhead-bevægelsen politisk voldelig, og hiver dem med til møder i det racistiske National Front-parti.

"This Is England" er et fascinerende tids- og miljøportræt, som ikke mindst lever på grund af Meadows' kendskab til emnet, der gør filmen troværdig helt ned i de små detaljer. Meadows vil ikke fordømme, men i stedet vise, hvad skinheadsene stod for - på godt og ondt. Det kommer ikke mindst igennem i portrættet af Combo, der nok er en stjernepsykopat, men samtidig har nogle følsomme træk, der klart antyder, hvordan han er endt sådan. Han bliver fremragende spillet af Stephen Graham. Filmens anden store præstation kommer fra Thomas Turgoose i hovedrollen - den lille knægt er simpelt hen uhyggeligt overbevisende.

Det her er en fremragende film, netop fordi den ikke er sort-hvid. Den viser uden omsvøb, hvad der gemte sig bag Ben Sherman-skjorterne og Dr. Martens-støvlerne, og at det at være skinhead var mange ting. Den stiller positive værdier som venskab og tolerance op mod den latente racisme og meningsløse vold, der ligger så dybt i engelsk kultur. Og den foregår i den nok mest spændende periode i moderne engelsk historie, i et land i oprør til et soundtrack af punk, ska og new romantic. Shauns rejse i "This Is England" kan godt nok kun ende på én måde - men filmen server ikke nogen nemme løsninger og giver dermed masser af stof til eftertanke.
This Is England