Bag Fjendens Linier

3.0
Denne tyrkisk producerede action- og krigsfilm, der så vidt jeg ved er en forsættelse af en Tv-serie (filmen her er lavet til biografen), handler om agenten Alemdar (Sasmaz) der (her) er på en hemmelig mission i Irak (som titlen også fortæller), hvor han blandes mere eller mindre ind i det irakiske folks frihedskamp mod besættelsesmagten.

Det skal være sagt med det samme, at dette er ikke en film for folk der dyrker den finere filmkunst og søger film med dybsindige holdninger. Dertil er den for meget en blandet landhandlen, hvis symbolik er for utvetydig og hvis historie stritter lidt i alle retninger og hvor både handling og måden den er lavet på tydeligt er inspireret af Hollywood, hvilket i sig selv kan virke ironisk.

Ironisk da filmens skurke er amerikanerne, der anført af en slesk Zane som hovedskurk, er nogle af de værste og mest usympatiske bad guys set på film.

Af den grund kan filmen måske lyde som en politisk krigs- og actionfilm og sine steder rammer den da også en tone eller to i den retning. Den er blot for unuanceret og for sort og hvid i det store til at man kan tage dette aspekt helt seriøst, mens den figurer er overfladiske og utroværdige.

Indimellem lykkes det den alligevel, selv om her er tale om underholdning, at dykke helt ned i volden og vise dens ubehag og deraf krigens konsekvenser, som da en selvmordsbomber springer sig i luften på en markedsplads. Det er så til gengæld noget filmen tager afstand fra. Den erkender retten til at forsvare sig, men prædiker mod at Gud og Islam bruges som undskyldning for netop selvmordsbomber og det at slå uskyldige ihjel.

Teknisk er filmen fint lavet og den underholder rimeligt hele vejen med solid action og spænding, mens den som sagt er en rodebutik af meninger, facetter (uden at være nuanceret som sagt) og holdninger, hvor den svinger fra det firkantede til det meningsfulde.

Om den er kontroversiel kan diskuteres, men med baggrund i krigen i Irak og en klar pointe om at amerikanerne er landets største problem, så vil nogen med garanti mene dette!
Ulvenes Dal - Irak