From Russia Without Love

5.0
David Cronenberg og Viggo Mortensen fik åbenbart gang i et fint samarbejde med "A History of Violence", for Cronenberg har igen valgt næsten-danske Viggo M. til hovedrollen i "Eastern Promises". Det er en barsk sag om en jordemoder på et engelsk hospital, der render ind i den russiske mafia, da hun forsøger at opspore familien til et spædbarn, hvis russiske teenagemor døde under fødslen.

Mortensen spiller chauffør og håndlanger for mafiabossens søn, og han er sindssygt rå som hård mand fra Rusland. Jeg har ikke altid været helt overbevist om omfanget af hans skuespiltalent, men her brænder han vildt igennem i en klassisk stenansigt-rolle. Armin Mueller-Stahl er også virkelig imponerende som mafiaboss forklædt som hyggeonkel, og i det hele taget bliver der spillet glimrende hele vejen rundt - Vincent Cassel og Naomi Watts gør det ligeledes godt som henholdsvis bossens søn og jordemoderen.

"Eastern Promises" er en film, der opererer på flere planer. Den er både et næsten arketypisk portræt af et gangstermiljø og en skildring af, hvad der sker, når almindelige, pæne mennesker kommer i kontakt med en underverden, der har helt andre spilleregler. Og samtidig har den en endnu mere alvorlig undertone, hvor temaet er udnyttelse af andre mennesker, især gennem menneskehandel.

Det er barskt og medrivende, og den har Cronenbergs typiske smack-in-your-face-stil i flere scener - ikke mindst i en forrygende vild kampscene i en sauna. Men alligevel synes jeg ikke, den er helt så skarpt skåret som "A History of Violence", som den ellers har meget til fælles med i både tema og stil. Cronenbergs forrige film var lige lidt mere bidsk, bl.a. fordi "Eastern Promises" nærmer sig det tegneserieagtige i både handling og personskildring (hvilket er lidt sjovt, når man tænker på, at "A History of Violence" jo netop var baseret på en tegneserie). Her er personerne lige på grænsen til mafiaklicheer og kunne godt have brugt lidt mere dybde.

Men det er bestemt en meget stemningsfuld og veludført film, hvor Viggo Mortensen er mægtig sej. I mine øjne mangler den dog lige det ekstra touch, som ville hæve den op på det suveræne plan. Så det bliver fem små stjerner herfra.
Eastern Promises