Bittersød julepunch

4.0
Umiddelbart lyder præmisset for ”Bad Santa” lidt som en gimmick, der kun er sjov i fem minutter. Men er faktisk nok bid til at holde igennemdet meste af filmen.

Billy Bob Thornton spiller den alkoholiserede varehusjulemand Willie, der bander og svovler foran de små englebørn, og som pisser i bukserne i sit julemandskostume af ren dovenskab og fuldskab. Willie bruger jobbet som julemand til at røve varehusets pengeskab hver juleaften som en anden Egon Olsen i samarbejde med den sorte dværg Marcus (Tony Cox). Marcus udnytte sin status som mini-minoritet til at sørge for, at varehusdirektørerne ikke fyrer dem.

Filmens humor er nemlig langt hen af vejen båret af det politisk ukorrekte og af, at Willie er et stinkende dumt svin. Det kunne gå helt galt i andre hænder, men det lykkedes Billy Bob Thornton under Terry Zwigoffs (”Ghost World”) instruktion at give den overdrevent selvdestruktive og usympatiske julemandsrolle både enormt sjov og næsten troværdig.

"Bad Santa" tager også dybt pis på alle de sentimentale julefilm, hvor en fortabt sjæl finde frelse igennem et dybfølt venskab til et lille uskyldigt barn. Barnet i denne film er nu blot en creepy lille tyk knægt, der er mere dum end sød. Heller ikke en kvinde kan redde Willie. Willie får tilgengæld en bolleveninde (Lauren Graham), der har en fetish for julemænd.

Filmen lykkedes trods de mange muligheder for at blive tåkrummende plat. Men flere steder blev filmen hverken sjov eller finurlig nok til at more eller røre mig. Politisk korrekthed er ikke så stor en religion i Danmark som i USA, så de amoralske tabubrud vækkede ikke mine lattermuskler til grineflip. Men ”Bad Santa” var skam ganske hæderligt sjov. Og meget sjovere end de fleste julefilm.
Bad Santa