Clooneys bedste til dato

6.0
George Clooney er fantastisk. Jeg har altid godt kunnet lide ham og har kun fået større respekt for manden i løbet af hans karriere. Men "Michael Clayton" er et nyt højdepunkt for ham - det er simpelt hen den bedste rolle, jeg nogensinde har set Clooney i.

Clooney har titelrollen som en advokat, der arbejder for ét af USA's største advokatfirmaer - som en fixer-type, der tager sig af oprydningen bag linjerne i de mest snuskede sager. Derfor bliver han tilkaldt, da én af firmaets stjerneadvokater skaber skandale ved at smide tøjet midt under en høring i en vigtig sag.

"Michael Clayton" foregår i en advokatverden, hvor intet er sort-hvidt til at begynde med, men hvor tingene kun bliver mere og mere grå, efterhånden som historien udvikler sig. Og midt i det hele står en fremragende Clooney, der spiller sig fuldstændig ud som en presset mand, der får større og større sorte rande under øjnene, mens hans jakkesæt kommer til at se stadig mere lurvet ud. I det hele taget er det her virkelig en skuespillerfilm, for Tom Wilkinson brænder også igennem som den gale, strippende advokat - og det samme gør Tilda Swinton som den overkontrollerede, blodfattige juridiske chef hos det firma, de fører sagen for.

Tony Gilroy har både skrevet og instrueret filmen, som er hans første som instruktør - tidligere har han bl.a. været med på manuskripterne til de tre film om Jason Bourne. Han har gjort et virkelig godt job med "Michael Clayton", som er en begavet, moralsk thriller i klassisk Hollywood-stil. Det er ikke svært at finde lighedspunkter med en film som "The Firm", men Gilroy fortæller historien så elegant og overraskende, at den aldrig holder op med at fascinere. Fra den bedste åbingssekvens, jeg længe har set, bliver der lagt mange plotmæssige tråde ud, samtidig med at der er lagt stor vægt på personskildringerne - og alligevel lykkes det at samle det hele tilfredsstillende i en effektiv slutning.

Fremragende film - et lille mesterværk i genren.
Michael Clayton