FBI i ørkenen

3.0
Actionthriller med Jamie Foxx i hovedrollen som lederen af et hold FBI-agenter, der stædigt insisterer på at tage til Riyadh og finde bagmændene bag en terrorbombe, selv om både amerikanske og saudiske politikere forsøger at få dem til at blande sig udenom.

Baseret på traileren forventede jeg at se en voldsom gang amerikansk flagwaving, men på det punkt var "The Kingdom" en positiv overraskelse: Den påstår nemlig ikke, at man kan løse alle problemer ved at sætte kavaleriet ind. Tværtimod ender den faktisk med at pointere, at håndfaste metoder nok bare skaber en spiral af mere vold. Dermed bliver filmen en virkelig underlig størrelse, for på den ene side giver den ingen fiks-og-færdig opskrift på at løse problemerne med islamistisk terrorisme - og på den anden side er der alligevel ingen tvivl om, at de her FBI-folk, der tager sagen i egen hånd, er vores helte.

"The Kingdom" giver absolut heller ikke noget pænt billede af det Saudi-Arabien, den foregår i, men igen er det jo heller ikke nogen nyhed, at den saudiske kongefamilie officielt gerne vil være venner med USA, samtidig med at nogle af dem støtter religiøse ekstremister. Her har filmen også fat i noget interessant, men får givet det så meget Hollywood-glasur, at det bliver utroværdigt. Og så er der i øvrigt alt for mange scener med børn, der er kede af det - det er virkelig en film, der går efter tåreperser-effekt på den irriterende måde.

Trods alt dette tabte jeg aldrig interessen for, hvad der foregik i "The Kingdom". Den rører ved mange interessante spændingspunkter, og når FBI-folkene endelig får gang i deres efterforskning, fungerer den glimrende som krimi. Dog med en anelse for meget rystet håndholdt kamera undervejs. Jamie Foxx er også forventeligt overbevisende i hovedrollen og får bl.a. udmærket støtte af Chris Cooper som holdets bombeekspert.

Alt i alt er "The Kingdom" en temmelig mystisk film, der har mange interessante ingredienser og er superprofessionelt lavet, men også er dum på Hollywood-måden og nærmer sig kvalmegrænsen et par gange. Det er ikke nogen god film, men den er heller ikke helt skidt.
The Kingdom