Ben Affleck viser et nyt talent

5.0
Ben Afflecks instruktørdebut er en grim historie fra en forstad til Boston, hvor en tre-årig pige er forsvundet. Hovedpersonen er en ung privatdetektiv, der modstræbende lader sig hyre af pigens familie til at hjælpe med eftersøgningen. I første omgang ligner det en pædofil bortførelse, men sagen får nye dimensioner, da detektiven opdager, at pigens mor er narkoman og har et bijob som narkokurer.

"Gone Baby Gone" er baseret på en roman af Dennis Lehane, som også skrev forlægget til Clint Eastwoods "Mystic River". Stemningen i "Gone Baby Gone" er meget den samme - endda med et lidt mere autentisk feel. Det skyldes sandsynligvis, at Affleck selv er fra Massachusetts og dermed er på hjemmebane i sin skildring af lowlife-eksistenser fra Bostons snuskede opland.

"Gone Baby Gone" er en film med et temmelig sort syn på verden, og hver gang hovedpersonen kommer et spadestik dybere i historien, møder han nye moralske dilemmaer med konsekvens for ham selv. Historien er på den led virkelig godt skruet sammen, for det, der på overfladen er en relativt traditionel noir/krimi-fortælling, rummer nogle grimme spørgsmål. Der er fx ingen tvivl om, at den lille pige har fortjent at blive reddet, men er det rigtigt at ville levere hende tilbage til en narkoman-mor?

Ben Affleck leverer en særdeles overbevisende instruktion i sin debut, som helt sikkert vil give ham en ny og mere seriøs karriere end den, han tidligere har haft som flødebolle-stjerne. "Gone Baby Gone" er en ganske langstrakt sag i flere kapitler, men Affleck har skruet den sammen med sikker fornemmelse for stil - og selv om historien stritter i flere retninger, bliver det til sidst klart, at stort set samtlige scener har spillet en rolle i den endelige ligning.

Derudover er det en film med overbevisende skuespil. Den ældre Affleck har castet sin lillebror Casey i hovedrollen, og selv om han ikke ligefrem er prototypen på en privatdetektiv, fungerer han virkelig godt. Der er også fine roller til Michelle Monaghan som hans kæreste og partner, Ed Harris som police detective og Titus Welliver som pigens onkel. Men filmens mest overbevisende præstation kommer fra Amy Ryan, der leverer et forrygende stykke method acting som pigens mor. Hun er nærmest skræmmende troværdig som white trash - og er indtil videre nomineret til en Golden Globe, ligesom hun omtales som favorit til den kvindelige birolle-Oscar.

Jeg synes, det er lidt mystisk, at "Gone Baby Gone" herhjemme fik premiere første juledag, for den er virkelig ikke nogen julefilm. Dertil er den alt for sort - det er en virkelig vellavet moderne noir-historie, som pludselig gør Ben Affleck til en filmmager, man bør holde øje med.
Gone Baby Gone