Ikke helt en sort Godfather

4.0
Ridley Scotts store gangsterfilm handler om den sorte gangsterboss Frank Lucas, der i begyndelsen af 70'erne etablerede sig som én af New Yorks største narkohandlere ved at importere sin heroin direkte fra Asien, uden om den italienske mafias traditionelle smuglerruter. Filmen skildrer Lucas' vej mod underverdenens top, og parallelt med hans historie får vi historien om den politimand, der endte med at fælde ham.

De to spilles af henholdsvis Denzel Washington og Russell Crowe, som begge gør det glimrende - dog uden at nå de højder, som de har vist i andre film. Især Washington er begrænset i sin rolle som kynisk, brutalt ambitiøs gangster - det er faktisk først i én af filmens sidste scener, at man får en anelse om, hvad der kan have gjort ham til det, han er. Og det udstiller et problem ved "American Gangster" - filmen er ret ufokuseret, fordi den både forsøger at være dokumentarisk, portrættere begge sine hovedpersoner og samtidig have et underliggende tema om korruption i politiet. Det lykkes ikke rigtig at holde alle trådene i live på én gang, og Scott forfalder i stedet til billige tricks som scener, hvor man ser Frank Lucas være ond, uden at det har nogen egentlig betydning for historien.

Men det er så i øvrigt en rigtig spændende historie, den har fat i. Harlem-gangsterne er ikke nær så godt beskrevet på film som hverken den italienske eller den jødiske mafia, og det er interessant at få noget af historien om dem. "American Gangster" fungerer bedst på den dokumentariske front, for dens skildring af Harlem omkring 1970 er virkelig overbevisende (også selv om nogle mafia-eksperter mener, at den giver et forkert billede af Frank Lucas' betydning). Og alle medvirkende fra de to hovedroller og nedefter gør det glimrende, ligesom den er supersolid rent teknisk.

Jeg havde virkelig glædet mig til at se "American Gangster", fordi den åbenlyst havde potentiale til at blive et stort gangsterepos i stil med "The Godfather" eller "Goodfellas". Det er den ikke blevet, så jeg var lidt skuffet - men det er dog en vellavet, superprofessionelt produceret film, som bestemt har en interessant historie at fortælle.
American Gangster