- De forpulede kommunister -

4.0
Det er som om, at Mike Nichols har fundet tilbage til sit livs forår her langt forbi pensionsalderen, for rent filmisk befinder han sig i hvert fald ikke i efteråret. Efter den prisvindende miniserie ”Angels In America” i 2003, imponerede han mig med det hjerteskærende drama ”Closer”, og nu har han så gjort igen med den sandfærdige ”Charlie Wilson's War”.

Filmen kan bedst betegnes som et politisk lystspil, for selvom emnet om den kolde krigs slutspil er et alvorligt et af slagsen, så er fortællingen om sydstatspolitikeren Charlie Wilson og hans utraditionelle redningsaktion i Afghanistan af særdeles underholdende og munter karakter. Nichols har allieret sig med manuskriptforfatter Aaron Sorkin, manden der forvandlede amerikansk politik til topunderholdning med serien ”The West Wing”, og det er et makkerskab, der i den grad har båret frugt. Sorkin har leveret et outstanding manus, hvor især dialogen slår fra sig. Det er simpelthen en fryd at overvære vores hovedpersoner mæske sig med den ene skarpladte replik efter den anden, for slet ikke at glemme de humoristiske af slagsen, som har særklasse, og sikrer at man sidder med et smil på læben hele vejen.

Når disse replikker så gives til nogle af Hollywoods ”best and brightest”, Tom Hanks og Philip Seymour Hoffman, så kan det ikke gå galt. Og det gør det heller ikke. Hanks er en fornøjelse i front, hvor han leverer den fornødne charme og list, som virkelighedens Charlie Wilson var berygtet for, og Hoffman er eminent som varmblodig CIA-agent. Og sjov! Han introduceres i en fantastisk indledende scene, hvor karakterens temperament stilles til skue, og her måtte jeg grine højt.

Førsteklasses replikker og førsteklasses levering gør således, at man nemmere tilgiver filmens svagheder. Hele Sovjet-konflikten skildres eksempelvis unødvendigt primitivt og unuanceret, og selvom russerne måske har gjort sig fortjent til det, så virker det useriøst, at vi skal se piloter i fornøjelige samtaler, alt imens de lystigt bombarderer civile. Det skaber en ubalance i filmen og dens muntre tone. Men det er som sagt nemt at tage det sure med det søde her - ”Charlie Wilson's War” er noget så sjældent som en underholdende og forfriskende film om politik, ganske enkelt fordi den gør brug af de samme kreative og nytænkende metoder som sin hovedperson. Meget tæt på fem stjerner.
Charlie Wilson's War