Herlig hyldest til det unormale

5.0
Herligt skæv skotsk film om en sær ung fyr, Hallam Foe, der gør oprør mod sin far og stedmor, fordi han mistænker stedmoderen for at have dræbt hans mor. Hallam udspionerer folk, opfører sig mærkeligt og ender med at stikke af fra familiens landsted ind til Edinburgh. Her får han arbejde på et hotel og går fra at være voyeur til stalker, da han fikserer på hotellets personalechef.

Det lyder sikkert socialrealistisk og dystert, men "Hallam Foe" er faktisk en både morsom og livsglad film. Hovedtemaet i filmen handler om, at Hallam skal forholde sig til moderens død, men vejen dertil er zigzaggende og fyldt med overraskelser. Faktisk er selve historiens forløsning også virkelig overraskende. Hovedpersonen er åbenlyst lettere gal, men filmen får fortalt hans historie med så meget charme og kærlighed til det mærkelige, at man ikke kan lade være med at elske ham. "Hallam Foe" er en dejlig film om ikke at acceptere tingenes tilstand, bare fordi det forventes, men samtidig se virkeligheden i øjnene, når det er nødvendigt.

Jamie Bell er glimrende som forvirret, sær teenager i hovedrollen, men filmens virkelige stjerne var for mig Sophia Myles, der som personalechefen bygger en dejlig karakter med mange uventede sider. Derudover har filmen også en stærk casting af Ciarán Hinds og Claire Forlani som faderen og stedmoderen.

Instruktør David Mackenzie bruger dygtigt den der særlige nordbritiske stemning - det er virkelig en skotsk film - som især kommer flot igennem i billederne i fugleperspektiv, når Hallam sidder oppe på Edinburghs tage og betragter. "Hallam Foe" er en lille perle af en film, som først og fremmest er en hyldest til det unormale.
Hallam Foe