I'm Finished!

6.0
Da det var meget svært at vide hvad man gik ind til da jeg trådte ind i Genesis biografen i London med min bror gik jeg ind til filmen med ingen forventninger overhovedet og sikken oplevelse jeg fik! Paul Thomas Anderson har skabt endnu et mesterværk med There Will Be Blood. En stor og grum fortælling om en mand med et hjerte så sort som olie og efter rulleteksterne er man fuldstændig lamslået af den filmtekniske formåen og det brillierende skuespil

Opdageren Daniel Plainview (Day-Lewis) og hans søn er efterhånden blevet populære og rige på deres oliekilder. Det er derfor Daniel med stor begejstring modtager en udsending fra den lille by Little Boston der fortæller at dette er en af de bedste oliekilder der findes. Udsendingens bror, den lokale præst Eli vil dog have nogle garantier fra Daniel om at han vil skænke et klækkeligt beløb til den lokale kirke og Daniel indvilliger. Boringen fører dog nogle ubehagelige konsekvenser med sig efterhånden som Daniels sande mørke side bevæger sig ud på et psykotisk skråplan man ikke vender tilbage fra.

There Will Be Blood er en mørk og grum film om hvorledes grådighed og et sort hjerte kan ødelægge alt hvad der omgiver det. Det er en stille fortalt film med få voldssekvenser der til gengæld forstærkes ved at komme så pludseligt som de gør.

For det første er There Will Be Blood et billedligt berusende mesterværk. De første 7 minutter er helt uden dialog og vi får som publikum får lov til at se hvorledes Daniel kæmper sig frem til sin første kilde. Alene denne sekvens er en biftur værd. Også det golde og trøstesløse landskab der omgiver byen Little Boston er sandt at sige åndeløst smukke på en meget deprimerende måde.

Musikken kunne sammen med billederne have fortalt historien alene. Filmens score er så integreret på billedsiden med næsten non-stop intensitet hele vejen igennem, og det er sjældent jeg har hørt en så fuldendt og indlevende score.

Daniel Day Lewis har fået til opgave at bære det meste af filmen og det gør han... Hvad kan man sige? Han er en mærkelig skuespiller, viser sig ikke særligt tit men når han gør leveres der altid en præstation ud over det sædvanlige. Daniel Plainview figuren hører til hans bedste til dato. Som det er sagt før spiller han ikke figuren. Han ER figuren, og måden Lewis portrætterer denne skumle og dybt forkastelige person er det bedste der er set. Er endda sikker på at han overgår Robert De Niros ligeledes fascinerende portræt af en vis Jake La Motta. Sjældent har jeg følt så meget had og dragelse til en filmfigur på samme tid. Han har fortjent sin Oscar

Derved ikke sagt at alle biroller skal glemmes. Specielt Paul Dano gør stort indtryk som den sølle og patetiske Eli og Kevin J. O'Connor er herligt underspillende som den blege Henry.

There Will Be Blood er samlet set en fuldendt filmoplevelse. Stærk, grum og fyldt med mindeværdige dialoger (I drink your milkshake - sekvensen er blandt noget af det bedste jeg har set på film). Der ligger et snarligt gensyn i vente! Den får dig til at tænke og den holder dig i et sandt jerngreb fra første til sidste billede!
There Will Be Blood