Olie, vand og blod

6.0
Jeg er solgt til denne film. Jeg så den for tre uger siden og har endnu ikke sluppet den. Den har en meget stor dybde. Filmen bæres i meget høj grad af Daniel Day-Lewis. Det er svært at forestille sig nogen anden skuespiller, skulle kunne udfylde rollen. Manuskriptet baserer sig på bogen Oil! fra 1927. Det er temmeligt usædvanligt at filmskabere vælger at filmatisere bøger med firs år på bagen, der aldrig tidligere har været filmatiseret. Måske burde de gøre det oftere, for der findes perler der endnu ikke er oversat til filmmediet.
Et godt forlæg er nemlig nødvendigt for en god film, og det ligger der her.

Filmens tematik om kapitalens og de religiøses alliance er måske ikke fuldstændigt indlysende et tema som vækker den samme genklang i dag som dengang, men hvis man tænker lidt over det opdager man at temaet i den grad stadig er højaktuelt. Er den nuværende amerikanske præsident ikke netop udtryk for denne alliance? Hvis man forestiller sig Plainview og Eli i samme person vil man komme tæt på den genfødt kristne oliemagnat Bush junior.
Billederne i filmen hæver den op, og gør at det bliver en storfilm. Der er tænkt over hvordan storheden i landskabet, der mest består af ørken, kommer frem.
There Will Be Blood