We kill Russians

4.0
En ret aparte film, der forklædt som politisk komedie fortæller et stykke moderne historie, der er så bizart, at man tror, det er løgn: Charlie Wilson var en levebrødspolitiker fra Texas, der i det meste af sin karriere som politiker holdt sig uden for rampelyset. Men i starten af 80'erne fik én af hans elskerinder, en stenrig enke fra den yderste amerikanske højrefløj, ham engageret i den afghanske modstandskamp mod russernes invasion. Og da Wilson sad i komiteen for forsvarsbevillinger, blev han en nøgleperson i den pengestrøm, der via CIA og støttet af de pakistanske, saudiske og israelske (!) regeringer gik til uddannelse og bevæbning af de afghanske mujahediner. Deres forehavende lykkedes som bekendt, men var samtidig et gigantisk selvmål, fordi mujahedinerne straks efter blev hjørnesten i både Taleban og Al Qaeda.

"Charlie Wilson's War" fortæller historien med et glimt i øjet, der er absolut passende for noget, der i den grad er 'larger than life'. Jeg blev i hvert fald igen og igen forbløffet over, at det tilsyneladende kunne lade sig gøre at støtte afghanerne med en milliard dollars om året, uden at der sådan rigtig var nogen, der havde mulighed for at gøre indsigelse. Historien er en kavalkade af eksempler på, hvad lobbyisme og korridorsnak kan udnyttes til.

Rent filmisk bliver den især båret af de fine skuespillere. Tom Hanks er rigtig god i titelrollen som levemanden, der pludselig kaster sig ud i sin private krig. Julia Roberts er passende virkelighedsfjern som hans mæcen, og Philip Seymour Hoffman er lige så fantastisk som vanligt i rollen som den stærkt idiosynkratiske CIA-agent, der ender med at binde tingene sammen på spionsiden. Endelig har Amy Adams også en rigtig fin birolle som Wilsons personlige assistent.

Til gengæld har den rutinerede instruktør Mike Nichols ikke helt så godt fat i tingene bag kameraet. Historien er dybt fascinerende og bliver som nævnt fortalt med både glimt i øjet og power - men alligevel er det, som om filmen aldrig helt rammer det rigtige gear. Den er ikke så sprudlende morsom, som den selv gerne vil være, og filmen er lidt af en rodebutik, hvor Wilsons personlige historie fx ender i ingenmandsland - man får mange brudstykker af hans liv uden for den afghanske sag, men kommer aldrig helt i dybden med ham som person.

Derfor er "Charlie Wilson's War" en film, som faktisk er vigtigere, end den er god. Men jeg vil alligevel anbefale alle at se den, for hold op, hvor er det dog en interessant historie fra virkelighedens verden!
Charlie Wilson's War