Igen og igen og igen og igen og igen ...

2.0
Jeg var absolut ikke begejstret. "Vantage Point" er i udpræget grad en konceptfilm, hvor historien om attentatet på den amerikanske præsident under et topmøde i Spanien fortælles i otte loops. De præsenteres indledningsvis som personlige historier, hvor man i minutterne omkring skuddene følger forskellige tilstedeværende.

Konceptet bliver bare ikke særlig godt gennemført. Man skal ikke længere hen end til fjerde eller femte loop af handlingen, før det der med at følge én person skrider, og sekvenserne i stedet klipper mellem to eller tre. Og undskyld mig, men man skulle da ikke være nogen ørn af en manuskriptforfatter for at have skruet det mere 'rent' sammen.

Værre er det dog, at filmen sætter sig mellem to stole i sin skildring af attentatet. Den vil gerne være actionthriller i højt tempo, der vikler et sindrigt komplot ud for os. Og samtidig vil den gerne lave følelsesporno om de stakkels uskyldige mennesker, der bliver ramt af begivenhederne. Krystalliseret ud i en spansk pige, der kommer væk fra sin mor, så en amerikansk turist bliver nødt til at redde hende. Jeg nåede at blive pænt træt af Forest Whitaker som den flinke, men lidt sære turist.

Det virkede altså ikke for mig. Jeg synes, filmen skulle have holdt sig til at være thriller og sat mere blus på action og plotløsning. Nu får man faktisk aldrig at vide, hvem de her terrorister egentlig er, og hvad de vil med deres snedige plan. På et tidspunkt bliver der sagt noget om 'Den Mujahedinske Brigade', men de er da helt sikkert ikke mujahediner. Eller også er filmen bare lavet af amerikanere, der ikke kan kende forskel på folk med blot en smule farve i huden.

For mig er "Vantage Point" en film, der er baseret på en fin idé, men er blevet tabt helt af enten manuskriptforfatter eller instruktør. Bevares, nogle af actionscenerne er da ganske fine, men som helhed er de ligesom skuespillet blot på det jævne.
Vantage Point