Solid familie-fantasy

4.0
Filmatisering af en nyere serie af amerikanske børnebøger, der følger de tre børn i familien Grace, efter de flytter ind i deres grand-grandonkels gamle hus. De opdager snart onklens hemmelige studiekammer og hans livsværk, et leksikon over de magiske væsener, der befolker skovene omkring huset. Men bogen er også en forbandelse, for den onde del af væsenerne styres af en ogre, der vil have fat i bogen. Han kan nemlig bruge den indsamlede viden til at tage magten over hele den magiske verden.

Så vidt jeg har kunnet læse mig frem til, dækker filmen handlingen fra alle fem bøger i "Spiderwick"-serien. Selvfølgelig med mindre omskrivninger. De er som nævnt ret nye - den første udkom i 2003 - og planker med arme og ben fra mange andre værker i genren, ikke mindst "Narnia".

Dermed er det en historie på velkendt territorium, men samtidig holder det fint, at den stort set begrænser sin magiske verden til de britiske faeries - her er goblins, hobgoblins, brownies, boggarts, sprites, sylphs og så videre. Og de kommer flot til live i filmen, der både har nydelig computeranimation og pæne billeder af den rutinerede fotograf Caleb Deschanel.

Fronten er også dejligt kort. Der er ikke så meget pjat og antydninger af noget magisk, i stedet hopper filmen stort set fra start ud i usynlige alfer og mærkelige hændelser. De centrale roller i historien er placeret hos Freddie Highmore, der klarer sig flot som tvillinger. Mens deres storesøster - og filmens actionhelt - spilles glimrende af Sarah Bolger, som også tidligere har markeret sig som barneskuespiller.

Efter Freddie Highmore har fundet den magiske bog, går det i ganske højt tempo derudad. Det er selvfølgelig en børnefilm på flere punkter, men jeg morede mig glimrende over en fin rejse til en magisk verden. Jeg er dog ved at blive grundigt træt af, at den her slags historier på bunden *altid* skal handle om, at forældre skal huske at lytte til deres børn, og at børnene til gengæld skal elske deres forældre. Det er en kliché, som heldigvis først bliver klistret i slutsekvensen i "The Spiderwick Chronicles".

Men bortset fra det er det altså en supersolid, velproduceret familie-fantasyfilm.
Spiderwick Fortællingerne