Stilistisk ren og flot film

4.0
Et stort budget er ikke ensbetydende med en god film, eller en film der er nem at lave. Flammen og Citronen er en film der som udgangspunkt er et svært projekt. Bedømt udfra det svære udgangspunkt er der kommet en ganske god film ud af det.

Filmen handler i bund og grund om at handle i blinde. For hvem kan man stole på når man kæmper for sit fædreland imod en overlegen fjende? Det er dette dilemma som skal bære filmen. Problemet bliver at filmen sætter sig mellem to stole. Enten så skal den koncentrere sig om at fortælle historien om dette dilemma. Hvis man vælger det, skal historien om Citronens ægteskabelige problemer skæres væk. Det er uvæsentligt. Eller også skal filmen være et portræt af de historiske personer, og så skal vi høre noget mere om hvad der drev dem, og hvordan de er kommet dertil at de bliver likvidatorer.
Et andet forhold der kan virke iøjnefaldende er den detalje som djævelen som bekendt altid ligger i. Det er Mads Mikkelsens alias Citronens skægstubbe. Dengang blev man anset for at være usoigneret hvis man havde tydelige skægstubbe. I situationer hvor Citronen skal fremstå usoigneret som eksempelvis scenen i kælderen, er det helt oplagt at han har skægstubbe. Men i scenen hvor de skal optræde som politifolk, vil det virke direkte suspekt at en politimand ikke skulle have barberet sig i flere dage.
Jeg har ikke det store at udsætte på skuespillernes præstationer, bortset fra at det er for tydeligt at man var nødt til at caste Mads Mikkelsen for at sælge så mange billeter som det er nødvendigt for at få en så dyr film til at tjene pengene hjem.

Når det kommer til billedsiden har filmen sine største kvaliteter. Den er fantastisk flot, og der er virkeligt kældet for at hvert eneste billede bliver lækkert at se på.

Alt i alt er det bestemt en film der er værd at se. Man skal bare acceptere at filmen i sit udgangspunkt har for mange aspekter med, og at man derfor ikke for den mest optimale film frem. Som med castet af Mads Mikkelsen tror jeg dog at det har været en nødvendighed for at kunne appellere til så mange mennesker så muligt.
Flammen og Citronen