The Evil That Men Do

5.0
Efter et par knap så heldige komedier er Coen-brødrene tilbage i flot form. "No Country for Old Men" gav dem som bekendt Oscars for bedste film, instruktion og manuskript, og det er da også en rigtig fed film. Handlingen drejer sig om en kuffert med to millioner dollars, som en jæger finder efter et narko-opgør i ørkenen. Det sender både mexicanske gangstere og verdens ondeste psyko-hitman efter ham i en historie, der også fortælles gennem øjnene på den politimand, som følger sporet af lig.

De to gange Coen skildrer begivenhederne i et roligt tempo, hvor intensitet og spænding konstant ligger og ulmer, men relativt sjældent bliver til højspænding. Det er en film med tid til flotte totalbilleder og skæve replikker, og hvor stemningen og den underliggende kynisme betyder lige så meget som handlingen. Og så bliver den alligevel regulært overraskende mod slutningen. Historien stammer fra en roman af Cormac McCarthy, og på temaplanet handler den om at acceptere, hvor onde mennesker kan være. De traditionsbundne sydstats-sheriffer er billeder på en svunden, mere ordentlig tid, og pointen er, at de ikke har en chance mod filmens skurke, fordi de ikke forstår den fuldstændig hæmningsløse vold, skurkene står for.

Tommy Lee Jones spiller sheriffen, der ser mere og mere træt ud, efterhånden som filmen skrider frem. Han er rigtig god i én af filmens tre store roller. Josh Brolin gør det også virkelig godt som den jagede jæger. Og så er der selvfølgelig Javier Bardem, som fortjent har vundet alverdens birolle-priser som den psykopatiske, stædige hitman.

Det hele er skruet sammen med alt det talent, Coen-brødrene har vist mange gange før, men tilsyneladende havde glemt i deres forrige par film. "No Country for Old Men" er ikke deres allerbedste - det er "Barton Fink" efter min mening. Men de er tilbage på det høje niveau, hvor de hører hjemme. Næste gang hedder det Clooney, Pitt og Malkovich i "Burn After Reading".
No Country for Old Men