You Can't Stop What's Coming

5.0
Filmen starter ud med at man hører en udbrændt og velovervejet stemme, stemmen tilhører sherifen Ed Tom Bell i skikkelse af Tommy Lee Jones. Han fortæller om hvordan samfundet er ved at gå i opløsning, og at han ikke kan gøre noget ved det, hvilket plager ham ret så meget. Coen brødrerne er dem der har stået bag dette spændingsfulde semi-mesterværk. Den eneste film jeg har set af brødrerne er "The Man Who Whasn't There" som var en utrolig original oplevelse, så det var med positive forventninger jeg tog ind og så "No Country for Old Men". Filmen har en helt utrolig flot billedside bestående af langsom kameraføring gennem Texas golde landskab. Filmen har mystisk nok ingen musik tilføjet, hvilket bare forhøjer den knugende intensitet.

"No Country for Old Men" er baseret på Cormac McCarthys roman af samme titel fra 2005. Filmen har et tredemisionelt univers bestående af den livstrætte sherif Ed Tom, den koldblodige lejemorder Anton Chigurh og den garvede vietnam-veteran Llewelyn Moss. Man bliver først præsenteret for Anton Chigurh, som af en eller anden grund er blevet anholdt. Da han bliver bragt hen på den afsidesliggende politistation, går der ikke længe før håndjernene strammes om betjentes hals så han langsomt bliver kvalt i sit eget blod og man tager ikke fejl af at Chigurh finder en hvis nydelse i sin handling. Bagefter møder man den observerende jæger Llewelyn Moss. Han er på jagt i ødemarken, og pludseligt ser han tre pickup-trucks stå ude i ingenting, og langsomt går det op for ham at der også ligger en ordentlig dynge lig. Han går derhen og tjekker området for fjendtligheder, og finder en diplomatmappe fuld af penge, og han gør hvad mange andre ville gøre i samme situation; han tager pengene. Så skifter vi over til vor kære sherif Ed Tom som måløs ser til mens denne situtation udvikler sig katastrofalt.

"No Country for Old Men" er en brilliant spændings film, men samtidig en meget dybsindig samfundsbeskrivelse der finder sted i 80erne. Filmens store force er de mange suspense scener som er så elegant udførte at selveste Alfred Hitchcock må fryde sig i graven. Filmens egentlige tema må være som Carcarjous gode anmeldelse beskriver, at acceptere den hæmningsløse ondskab, som kommer til syne ved filmens (delvist) centrale figur Anton Chigurh som er ualdmindligt ond både psykisk og fysisk. "No Country for Old Men" indeholder alt lige fra neglebidene actionscener til fantastisk filosofiske dialoger. Men ingen er perfekte; filmen har dog sine svagheder som foreksempel hen imod sin slutning begynder den at gentage sit budskab lige lovligt meget.

Skuespillet er i topform og noget af det ypperste vi har set i år. Tommy Lee Jones er det bedste valg til den langsommelige sherif, han levere en utroligt velplaceret og præcis præstation som den aldrene mand der prøver at forhindre de morderlige udskejelser. Den spanske skuespiller Javier Bardem er dog bedst som den metodiske lejemorder Chigurh, der render rundt med en karismatisk cattlegun og sin trofaste shotgun med ordentlig motherfucker af en lyddæmper, hans potræt af den psykopatiske morder er fortræffeligt og han har fuldt ud fortjent den oscar. Josh Brolin er også fantastisk som den livserfarene jæger Llewelyn Moss, han overgår både bgge sine præstationer i "American Gangster" og "Planet Terror" her. Vi skal heller ikke glemme resten af castet bestående af Woddy Harrelson Kelly McDonald og mange flere, som alle gør det fint.

Ja alt i alt er "No Country for old Men" en vanvittig god krimi/thriller med et velskrevet manuskript, suværent skuespil og nogle svedige spændingsscener.
No Country for Old Men