Langtrukken, Smuk

4.0
Ang Lee er en mand, der går sine egne veje. Efter at være blevet rost i hele verden og have vundet en bunke priser for "Brokeback Mountain" greb han ikke den oplagte mulighed for at ride på bølgen og få sig en stor Hollywood-produktion. I stedet tog han til Kina og lavede "Lust, Caution".

Resultatet er et romantisk thriller-drama i episk storfilmsstil, baseret på en novelle af den store kinesiske forfatter Eileen Chang. Filmen udspiller sig under den japanske besættelse af Kina under Anden Verdenskrig, hvor en gruppe studerende vil støtte modstandskampen. I første omgang samler de bare penge ind, men snart bliver det mere alvorligt, da de beslutter sig for at dræbe chefen for kollaboratør-regeringens sikkerhedspoliti. Filmens hovedperson er den unge kvinde, der blive sat til at forføre sikkerhedschefen, men også bliver tiltrukket af ham.

I bund og grund er "Lust, Caution" et relativt simpelt melodrama om en affære på falske præmisser, der ender med at vække ægte følelser hos begge de involverede. Og om de valg mellem kærlighed og kynisme, de to hovedpersoner må tage. Som i "Brokeback Mountain" fortæller Lee en historie, hvor kærligheden får en særdeles bitter eftersmag - og også her tager han sig tid til at gøre det i et ualmindeligt roligt tempo.

"Lust, Caution" er en virkelig smuk film, fotograferet i en farvemættet, sanselig stil, der passer til settingen i 40'erne og handlingens erotiske undertoner. Den virker utroligt gennemført i både kulisser, styling og tøj, og med sit øje for detaljen er den mindst lige så interessant som miljø- og tidsbillede, som den er som drama. I virkeligheden er der ikke ret meget handling i de 157 minutter, filmen varer - men jeg så det hele med en stille glæde, fanget af smukke billeder og godt skuespil. Det er især Hong Kong-superstjernen Tony Leung Chiu Wai, der brænder igennem som sikkerhedschefen, men Tang Wei får også en flot filmdebut som kvinden, der forfører ham.

"Lust, Caution" er en film, man skal have tålmodighed til, og den er efter min mening både for langtrukken og lang. Der kunne snildt have været skåret en halv time væk, for den når at komme ud på mange svinkeærinder undervejs. Men den er også en stor visuel oplevelse med mange interessante delelementer. De to ting bliver især forenet i filmens tre centrale (og meget eksplicitte) sexscener, som næsten fortæller hele handlingen i sig selv.
Lust, Caution