Scener fra et utroskab

4.0
Bidsk svensk kammerspil om to midaldrende ægtepar, der er hinandens bedste venner og jævnligt mødes til parmiddage. Under den hyggelige overflade er begge par dog i dyb krise, og det ender med utroskab, gråd og raseri.

Filmen er ekstremt simpelt bygget op. Der er stort set kun de fire medvirkende, og historien bliver fortalt via bidende syrlige replikker i lange, rolige kameraindstillinger. På en baggrund af Ikea-stil, der er så klinisk pæn, at det i sig selv er en kliché - og dermed en pointe om ægteskabets glatte facade.

Det er i høj grad en skuespillerfilm - personerne er næsten hele tiden i nærbillede eller halvtotal, og historien bliver dermed udtrykt via deres mimik og spidse replikker. Lena Endre er forrygende som den svigtede kvinde, der går fra hånlig overbærenhed til angst og raseri. Mikael Persbrandt er også i storform som hendes virkelig bløde mand. De to er de egentlige hovedroller, men Maria Lundqvist og Jakob Eklund giver glimrende modspil som det andet par.

Det er danske Simon Staho, der har instrueret. Han har efterhånden lavet flere film i Sverige end i Danmark, men lige meget hvor han arbejder, laver han film, som kun bliver set af nogle få tusinde biografgængere. Det her er faktisk den første Staho-film, jeg har set - men jeg forstår godt, hvorfor han er så populær hos anmelderne. "Himlens Hjärta" er en virkelig skarp og ofte sorthumoristisk dissektion af et par ægteskaber, der er gået galt, og hvor ægtefællerne stille og roligt er ved at ødelægge hinanden i deres forsøg på selv at overleve.
Himlens Hjerte